Ugrás a tartalomhoz
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
Dietabc Logo 500
Ikon Diabetikus
Fehérjeszegény diéta
Gluténmentes diéta
Reform táplálkozás
Tejcukor mentes diéta
Tejmentes diéta
Tojásmentes diéta
Icon-facebook Icon-instagram-1
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Dietabc Logo 500
Icon-facebook Icon-instagram-1
0
Kezdőlap / Tudástár / FOGYÓKÚRA / Fogyókúráról általában

Fogyókúráról általában

A túlsúly és az elhízás korunk egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, mely különféle betegségekre hajlamosít. Az elhízás leginkább helytelen életvitel miatt alakul ki, amelyben döntő szerepet játszik a kevés testmozgás, rendszertelen és hibás táplálkozási szokások.
diéta cukorbetegek számárafehérjeszegény diétagluténmentes diétatáplálékallergia szakértő dietetikustejcukor mentes diétatejmentes diétatojásmentes diéta
Tartalomjegyzék

A túlsúly és az elhízás korunk egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, mely különféle betegségekre hajlamosít. Az elhízás leginkább helytelen életvitel miatt alakul ki, amelyben döntő szerepet játszik a kevés testmozgás, rendszertelen és hibás táplálkozási szokások.

A túlsúly és az elhízás korunk egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája. A túlsúly országunkban is jelentős méreteket ölt, szinte minden 5. ember elhízott, 10 emberből, pedig 4 túlsúlyos.
A többletsúly különféle betegségekre hajlamosít. Túlsúlyosak esetében gyakoribb a koszorúér megbetegedés, a cukorbetegség, a magas vérnyomás szemben a testtömeg felesleggel nem rendelkezőkkel.
Az elhízás leginkább helytelen életvitel miatt alakul ki, amelyben döntő szerepet játszik a kevés testmozgás, rendszertelen és hibás táplálkozási szokások. Ha a szervezetünkbe több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, akkor az egyensúly megbomlik, és ennek következményeként növekszik a testsúly.
A tápláltsági állapot, illetve az elhízás megítélésére több számítási módszert ismerünk, ezek közül a leggyakrabban alkalmazott a BMI (body mass index).

BMI = testtömeg (kg)/ testmagasság (m2)

20 alatt            –          sovány

20-25 között    –          normál

25-30 között    –          túlsúlyos

30 felett           –          elhízott

 

Az egészséges fogyókúra a fokozatosságon alapszik. Gyakran olvasatunk pár nap diéta után elért látványos testtömeg csökkenésről, viszont a drasztikus, gyors fogyás megterheli a szervezetet és ezzel a módszerrel nem lehet tartós eredményt elérni, mivel hosszú távon a túlzott tiltást nem lehet betartani, ezért nagy a visszahízás esélye.

Testtömegcsökkentés = az életmód tartós megváltoztatásával

A fogyás akkor marad tartós, ha a kúra ideje alatt rögzülnek a helyes táplálkozási szokások és emellett rendszeres testmozgást kell végezni.

A fogyókúrás étrend összeállítása:

1. Az energiaszükséglet meghatározása

Függ: kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, évszaktól, hőmérséklettől, stb.A napi ajánlott energia szükségletet kilokalóriában szokás meghatározni. Rövidítése: kcal. A táplálkozás során a javasolt energiamennyiséget 5 – 6 étkezésre arányosan elosztva ajánlott elfogyasztani.

2. Élelmiszer csoportok:

Az étrend gerincét az alacsony energia tartalmú zöldségfélék és gyümölcsök, és a magas élelmi rost, és alacsony glikémiás indexű (GI) gabona magvak, ezekből készült lisztek, pelyhek, kenyerek és pékáruk adják. Felhasználhatóak továbbá a sovány tej és tejtermékek, tejkészítmények, zsírszegény húsok és húskészítmények, halak és a tojás. Az édesipari termékek, nassolnivalók, cukor, méz és üdítőitalok a fogyókúrázó étrendjében felesleges kalória bevitelként jelennek meg, helyettesítésükre az élelmiszeripar kínál alternatívákat:

Például: – cukor, méz helyett    – mesterséges édesítőszer

– üdítőital helyett        – 100%-os gyümölcslé

– sós kréker helyett     – szárított almaszirom

3. Az ételek elkészítése:

Ételkészítéskor a zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokat kell alkalmazni. A leveseket készítsük rántás nélkül, esetleg saját anyagával sűrítsük. A főzelékek elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy zsírszegény tejjel, tejföllel dúsítsuk az ételt. Sütésnél használjunk hosszabb ideig tartó párolást, roston sütést, sütőzacskóban történő sütést a bő zsiradékban való sütés helyett.
Szendvicsek készítésénél ügyeljünk a kevés zsiradék használatára, ne feledjük, hogy a margarin is jelentős energiát tartalmaz, nem csak az állati eredetű zsiradék.

4. Rostfogyasztás szerepe a sikeres fogyókúrában:

A rostanyagok a növényi élelmiszerek azon részei, amelyet az emésztőrendszer nem tud lebontani, ennek ellenére mégis számos előnye van a fogyasztásuknak. Segítik a bélmozgást, vízmegkötő tulajdonsággal rendelkeznek, ezért teltségérzetet keltenek. Elsősorban a növények héjrétegével vihetjük be az élelmi rostokat a szervezetbe, úgymint: teljes őrlésű gabona és ebből készült pékáruk, hántolatlan gabonamagok, zöldségek és gyümölcsök.

Az utóbbi időben elterjedt a köztudatban a glikémiás index fogalma. A GI sorba rendezi táplálékainkat 0-100-ig annak megfelelően, hogy milyen mértékben emelik meg az egyes élelmiszerek a vércukorszintet. Ez alapján alacsony, közepes és magas GI-ű csoportba sorolhatjuk táplálékainkat. Minél alacsonyabb az élelmiszer GI- e, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, így elhúzódóbbá teszi a felszívódást, ami az egészséges táplálkozás szempontjából is a legfontosabb. A magas GI-ű ételek fogyasztása hirtelen megemeli a vércukorszintet, míg az alacsony GI-ű élelmiszerek fogyasztása az egészég megőrzésének és a sikeres fogyókúra kulcsa.

 

Néhány példa:

Magas GI: fehér- és félbarna kenyér, kifli, zsemle, édes és sós sütemények, édes müzli, főtt tészta, főtt burgonya, méz, cukor, szőlő, banán

Közepes GI: édesítetlen müzli, barnarizs, zöldborsó, tej, natúr joghurt, a legtöbb hazai gyümölcs

Alacsony GI: száraz hüvelyesek, saláták, paprika, paradicsom, fehér húsok, halak

 

 

Elérhetőségek
Tovább a kapcsolat oldalra
Jelentkezz dietetikai tanácsadásra
Érdekel a tanácsadás
Kérdezz dietetikusunktól
Szeretnék kérdezni
Egészséges ételek
  • Kategóriák: ÉTELALLERGIA, INTOLERANCIA
Fruktózban szegény étrend
Az örökletes fruktóz- intolerancia a fruktóz anyagcsere egy ritka, autoszomális recesszíven öröklődő...
Elolvasom
Tápanyagtáblázat
  • Kategóriák: ÉLELMISZEREK TÁPANYAGTARTALMA
Tápanyag táblázatok
Az adatok 100g termékre vonatkoznak. Közzétéve: 2011.04. hó
Elolvasom
csontritkulás
  • Kategóriák: ANYAGCSEREBETEGSÉGEK
Csontritkulás Világnapja
Október 20-án tartják a Csontritkulás Nemzetközi Világnapját. A csontritkulás hazánkban közel egymillió...
Elolvasom
Cukorbetegség
  • Kategóriák: ANYAGCSEREBETEGSÉGEK, ÉTELALLERGIA, INTOLERANCIA
Milyen élelmiszereket válasszunk gluténérzékenység és cukorbetegség együttes előfordulása esetén?
Gluténérzékenység és cukorbetegség A két kórkép együttes fennállása esetében a cukorbetegség kezdete általában...
Elolvasom
Tojásallergia
  • Kategóriák: ÉTELALLERGIA, INTOLERANCIA
Tojásallergia diétás kezelése
Tojásallergia általában gyermekkorban alakul ki, felnőtteknél ritkábban fordul elő. A tojás kb....
Elolvasom
Karneváli Maszk
  • Kategóriák: DIÉTABC HÍRLEVELEK
Itt a Farsang áll a bál, avagy hogyan torkoskodjunk egészségesen a farsangi időszakban is?
Február kiemelkedő ünnepe a farsangi időszak, mely vízkereszt napjától hamvazószerdáig tart. Számtalan...
Elolvasom
Csicseriborsó
  • Kategóriák: ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK JELENTŐSÉGE
Csicseriborsó
A csicseriborsó igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Elolvasom
Köles Gluténmenets Gabona
  • Kategóriák: REFORMTÁPLÁLKOZÁS
Szoktatok kölest fogyasztani?
  A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. B vitaminokban és ásványi...
Elolvasom
Anyatejes Táplálás
  • Kategóriák: DIÉTABC HÍRLEVELEK
Anyatejes táplálás világnapja
  Már 24 éve, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten...
Elolvasom
Málna
  • Kategóriák: ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK JELENTŐSÉGE
Kora nyári gyümölcsünk a málna
  A málna  sokunk kedvenc nyár eleji gyümölcse. Jelentős mennyiségű cukrot, B,...
Elolvasom
Cukkinis ételek
  • Kategóriák: ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK JELENTŐSÉGE
Ezért egyél cukkinit!
  Tudtad, hogy a cukkini kiváló vitaminbomba és alacsony kalóriatartalma révén beilleszthető...
Elolvasom
Citrom Jótékony Hatása
  • Kategóriák: ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK JELENTŐSÉGE
Mi mindenre jó a citrom?
Tudtad, hogy a citrom frissítő hatásán kívül, kiválóan alkalmazható hajöblítésre, de készíthetünk...
Elolvasom
Dietabc Logo.jpg

„Hiszünk a vásárlók teljes körű kiszolgálásában: táplálékallergia szaküzlet, dietetikai tanácsadás, gluténmentes pékség, webáruház, gluténmentes étterem, diétás kávézó.”
Ismerj meg minket.

KAPCSOLAT
DiétABC – P. Geri Kft.
1091 Budapest, Üllői út 149.
Hétfő – Péntek: 07:30 – 18:00
Szombat: 7:30 – 17:00
Telefon (bolt, pékség, rendelés)
+36 1 281 1834
+36 30 394 7032
Telefon (nagyker, webáruház)
+36 1 297 3722
+36 30 529 2388
info@dietabc.hu
INFORMÁCIÓ
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
RÓLUNK
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
Icon-facebook Icon-instagram-1
Arukereso Logo.png
Argep Logo.png
© 2017 - 2025 DiétABC | Minden jog fenntartva.
Webmoments