A két kórkép együttes fennállása esetében a cukorbetegség kezdete általában fiatalabb korra tolódik. Legtöbbször a diabetes kerül előbb felismerésre, a CD diagnózisa csak az esetek 10-25%-ban előzi meg a cukorbetegségét. A gluténérzékenység a diabétesz indulásakor célzott szűrővizsgálat kapcsán szokott kiderülni.
A szűrővizsgálatok jelentőség mutatja, hogy cukorbetegség mellett a gluténérzékenység klasszikus tüneteket előidéző formája nagyon ritka. Sokkal jellemzőbb a mérsékelt tüneteket okoz, vagy éppen a tünetmentes úgynevezett “silent” megjelenés.
Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel. A két betegség együttes előfordulása, különös tekintettel a gyermek és serdülőkorúak nagyobb arányára gondos odafigyelést és szigorú étrendi kezelést tesz szükségessé.
Gluténérzékenység esetében alapvető szabály a glutént tartalmazó gabonafélék és azok származékainak teljes kizárása az étrendből, vagyis nem fogyasztható a búza, árpa, rozs, tönkölybúza, illetve ezek felhasználásával készült termékek.
Cukorbetegség és cöliákia esetén a diéta alapja az egyénre szabott, meghatározott energia és szénhidráttartalmú étrend.
A diéta betartását nehezítheti, hogy a gluténmentes élelmiszerek glikémiás indexe kedvezőtlenebb, rosttartalma általában alacsonyabb, ezzel szemben zsírtartalma magasabb a normál, különösen a cukorbetegségben javasolt élelmiszerekhez képest. A diéta összeállítása minden esetben egyénre szabott. Az étrenddel kapcsolatban kérje dietetikus tanácsát.
Összeírtuk azokat a liszteket és kenyereket, melyek gluténérzékenység és cukorbetegség együttes előfordulása esetén beilleszthetők táplálkozásunkba.
Üzletünkben kapható gluténmentes és diabetikus termékek: