Dietetikus kérdés:
Kedves Dóra!
Most lettünk Cukorbetegek és lisztérzékenyek.
A kérdésem az, hogy a vadász csoki többek közt szójalecitint tartalmaz, eheti -e a lányom?
Termék: szelet 25 g Édes és keserű
Összetevők: cukor, kakaómassza (a krémben 10%), kakaóvaj, hidrogénezett szójazsír, alkoholos meggy és meggylé (a krémben 12%), glükóz szirup, zsírszegény kakaópor, alkohol, emulgálószer: szójalecitin; természetes aromák, tartósítószer: kálium-szorbát; zselésítő anyag: pektin, étkezési sav: citromsav; enzim: invertáz, savanyúságot szabályozó: nátrium-hidrogén-karbonát.
Kakaó szárazanyag az étcsokoládéban: legalább 49%. Bevonat
Mire kell az összetevőknél még figyelni, hogy biztos ne legyen benne glutén?
Válaszát köszönöm!
Dietetikus válasz:
Kedves Krisztina!
Lisztérzékenység és cukorbetegség együttes előfordulása gondos odafigyelést és szigorú étrendi kezelést tesz szükségessé. Mindkét betegség egész életen át tartó szigorú diétát igényel! Lisztérzékenység esetében alapvető szabály a glutént tartalmazó gabonafélék és azok származékainak teljes kizárása az étrendből, vagyis nem fogyasztható a búza, árpa, rozs, tönkölybúza, alakor, tritikale, kamut, (zab), illetve ezek felhasználásával készült termékek. Az összetevők felsorolásánál ezeket figyelembe kell venni. Cukorbetegség esetén a diéta alapja az egyénre szabott, meghatározott energia és szénhidráttartalmú étrend.
A vadász csokoládé fogyasztását nem javaslom, mert, ahogy említette gyermekének cukorbetegsége is van. A csokoládé összetevője között elsőként szerepel a cukor, ami azt jelenti, hogy ebből van benne a legtöbb, ami cukorbetegség esetén kerülendő. A szójalecitin nem tartalmaz glutént.
Garantáltan gluténmentes, illetve diabetikus csokoládé, például a Plamil, Milmex csokoládék, Édenszelet melyet webáruházunkban megtekinthet. Fogyasztásuk mértékkel ajánlott, beszámítva a napi megengedett szénhidrát mennyiségbe.
Az étrend alapját , a kis energiatartalmú rostdús gyümölcsök, zöldségek, és az alacsony glikémiás indexű gluténmentes termékek képezzék.
Lehetőség szerint kerüljük a cukrozott ételeket-italokat és a zsírban gazdag készítményeket.
Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak így hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak, ezáltal szervezetünk egyenletes vércukor szintet képes biztosítani. Élelmiszerek glikémiás indexét ide kattintva megtekintheti.
Gabonaipari termékek közül részesítsük előnyben, a lassan felszívódó, rostban gazdag változatokat, mert nemcsak egészségesek, de szénhidráttartalmuk is alacsonyabb.
Nem ajánlott: a magas zsír és/vagy cukortartalmú finom pékáruk pl. lekváros croissant, kakaós csiga, lekváros táska, sajtos roló.
A köretek adagját csökkentsük a felére, a másik felét egészítsük ki zöldségkörettel, gombával, párolt gyümölccsel.
A tészták átlagosan igen magas szénhidráttartalommal bírnak, ezért egyszerre csak 50g-ot fogyasszunk.
Készítsünk rakott tésztás ételeket zöldségekkel, így csökkenthetjük a mennyiséget. Köretnek készítsünk például barna rizst, hajdinát, kölest, csicseriborsót, quinoát.
Tej, tejtermékek
Nagy részük szabadon fogyasztható (tej, joghurt, kefir, tejföl), de a tejdesszertek már tartalmazhatnak glutént. 200 g mennyiségig beszámítás nélkül fogyaszthatók az 5% alatti szénhidráttartalmúak, mint a paradicsom, uborka, paprika, retek, sóska, brokkoli, paraj, spárga, karfiol, kelkáposzta, fejes saláta, cukkini.
Szénhidráttartalmuk beszámításával, mért mennyiségben fogyaszthatók: kukorica, zöldborsó, sárgaborsó, sárgarépa, sütőtök, burgonya, lencse, szója.
Gyümölcsök szénhidráttartalmuk beszámításával, mért mennyiségben fogyaszthatók: alma, körte, málna, eper, ribizli, szilva, egres, nektarin, mandarin, narancs, sárgabarack, cseresznye, meggy, grépfrút, ananász, gesztenye, görögdinnye, sárgadinnye, kivi.
Nem vagy csak minimális mennyiségben ajánlott: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök.
Húsok, húskészítmények közül a tőkehúsok szabadon fogyaszthatók, válasszuk az alacsony zsírtartamú húsokat, mint a csirkemell (bőre nélkül), pulykamell, sertés karaj, halat. A húskészítmények közül csak a garantáltan gluténmentes terméket szabad vásárolni! Glutént gyakran tartalmaznak a pástétomok, hurkafélék, májkonzervek, húskonzervek. A húsok, húskészítmények nem rendelkeznek jelentős szénhidráttartalommal.
Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a diabetikus édességek energia-és szénhidráttartalma általában magas, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott, heti egyszer-kétszer, beszámítva a napi megengedett szénhidrát mennyiségbe.
Az ételek édesítésére használjunk növényi alapú édesítőszereket, mint például Nyírfacukrot, Eritritol-t, Steviát.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel,
Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember