
Gluténmentes fánk
Gluténmentes fánk akár a farsangi nyalánkságokhoz akár csak úgy 🙂
Előkészület 15 perc perc
Elkészítés 30 perc perc
Kelesztési idő 30 perc perc
Összesen 1 hour óra 15 perc perc
Étkezés Desszert
Konyha Magyar
Hozzávalók
- 250 g kelt tészta keverék pl. Barbara
- 250 ml tej vagy növényi ital
- 10 g élesztő
- 25 g margarin tejmentes
Elkészítés
- 1-1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt – 2 kanál liszt hozzáadásával kovászt is készíthetünk. Akkor jó a kovász, ha felületén széles repedések keletkeznek (kb. 10-15 perc).
- A sóval elkevert liszthez adjuk hozzá az érett kovászt, a tojások sárgáját, zsiradékot és a maradék tejet. Lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk. A tésztát alaposan dolgozzuk ki, amíg selymesen fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától. Felületét enyhén meglisztezzük és meleg helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
- Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vagy kezünkkel szétnyomkodjuk. A tészta felületét közben lisztezhetjük, csak vigyázzunk, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön.Nagyobb pogácsaformával – 6-7 cm – kiszaggatjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg másfélszeresükre kelnek a fánkok (kb.30 perc). A megkelt fánk középen ujjal kis benyomatot készítünk.
- A fánkokat közepesen forró, bő olajban sütjük úgy, hogy a lyukasztott felével lefelé kerüljön az olajba. Fedő alatt aranysárgára sütjük, szűrőkanállal megfordítjuk és fedő nélkül sütjük készre.Rácsra vagy nedvszívó papírra szedjük.
- Porcukorral, vaníliás cukorral, lekvárral kínáljuk.
Kulcsszavak farsang, gluténmentes
Ebből a mennyiségből kb. 15 db fánk készül.