Dietetikus kérdés:
Kedves Dóra!
Laktóz és fruktóz érzékeny vagyok. Szeretnék érdeklődni, hogy milyen élelmiszereket, édesítőszereket szabad fogyasztanom?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:Tamás
Dietetikus válasz:
Kedves Tamás!
A fruktóz legnagyobb mennyiségben, az édesítőszerekben, a gyümölcsökben, kisebb mennyiségben a zöldségekben fordul elő.
A fruktózmentes étrendben kristálycukrot, barna cukrot, nádcukrot, fruktóz édesítőszert, szorbitot, mézet, agavé szirupot, juharszirupot nem szabad fogyasztani!
Az élelmiszerek címkéjén a következő feliratú élelmiszerek kerülendők a fruktóztartalmúk miatt: fruktóz, gyümölcscukor, kukoricaszirup, gyümölcslé, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirup, méz, invertcukor, juharszirup, juharcukor, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.
Édesítésre cukor helyett szőlőcukor fogyasztása javasolt figyelve arra, hogy édesítő ereje kisebb a cukorénál, több kell belőle, mint a cukorból az édes íz eléréséhez.
A fruktózmentes étrend esetén gyümölcsökből általában egyéni tolerancia függvényében napi 100g-ot lehet fogyasztani.
A következő gyümölcsöket magas fruktóz tartalmuk miatt kerülni kell: fekete áfonya, naspolya, birsalma, banán, szőlő, gránátalma, mangó, alma, ananász, cseresznye, sárgadinnye, mandarin, görögdinnye, narancs, őszibarack, fekete ribizli, meggy. Az aszalt gyümölcsök és lekvárok magas szacharóz tartalmuk miatt szintén kerülendők.
Vannak azonban alacsonyabb fruktóz tartalmú gyümölcsök, melyekből összesen napi 100 g-ot lehet fogyasztani, ezek: grapefruit, szeder, ribizli, szilva, sárgabarack, kivi, eper, málna, egres, kajszibarack, citrom, papaya.
A zöldségeket egyéni tolerancia függvényében szabadon lehet fogyasztani. Viszont közöttük is vannak, melyek magasabb fruktóztartalmúak, ezért ezeket célszerű ritkán fogyasztani: cékla, sárgarépa, káposzta, sütőtök, petrezselyemgyökér.
Mivel sok élelmiszer készül fruktóz vagy szacharóz hozzáadásával, a fruktóz számos élelmiszerben megtalálható.
Emiatt nem szabad fogyasztani a következőket:
– gyümölcslé, zöldséglé
– üdítőitalok, cukrozott teaitalok,
– aszalt gyümölcsök
– mézzel bevont olajos magvak
– lekvár
– ízesített, illetve gyümölcstartalmú tejdesszertek (gyümölcsös joghurt, krémtúró, túró rudi, puding, tejszelet)
– édesipari termékek (kekszek, nápolyik, csokoládék, cukorkák)
– édes péksütemények (kakaós csiga, lekváros táska, pudingos táska, almás táska, túrós táska stb.)
– cukorral készült édes, vagy aszalt gyümölcsös reggeliző pelyhek
– az instant kakaóporok nagy mennyiségű szacharózt tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kerülendő, helyette a hagyományos kakaóport használjuk
Szabadon fogyaszthatók a következő élelmiszerek:
– Kenyér, sós péksütemények-, ha nem tartalmaz hozzáadott fruktózt, laktózt
tészta, rizs, köles, amarant, bulgur, hajdina, quinoa, natúr kukoricapehely, rizspehely, kölespehely különböző kásák.
-Húsfélék, laktózmentes/fruktózmentes felvágottak – mint például a Pick felvágottak egy része a Délhús, efef, Mecom, Kométa, Zala termékek, de mindig olvasd el az összetevőket!
– Laktózmentes vajkrémek, margarinok (pl. Magic Milk, Vénusz sütőmargarin, multi vitaminos, joghurt ízű félzsíros, sós light, Linco, Dana és a Waja margarinok), olaj
-Laktózmentes tej,/natúr joghurt, laktózmentes túró (Magic Milk), laktózmentes tejszín/sajt.
-Tojás
-Laktóz és fruktózmentes édességek, mint például a Frankónia csokoládé, ide kattintva webáruházunkban megtekintheti. Célszerű a süteményeket, édességeket otthon, szőlőcukorral készíteni.
Hasznos tanácsok:
Nem tanácsos diabetikus termékeket sem fogyasztani, mert gyakran fruktózzal, szorbittal készülnek.
Érdemesebb a zöldségeket, gyümölcsöket párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalmuk.
Gyümölcsös joghurtot, natúr laktózmentes joghurtból szőlőcukor és pár szem, alacsony fruktóztartalmú gyümölcs hozzáadásával készíthetsz.
Figyelni kell a sűrített paradicsom esetében, hogy a fruktóztartalom bekoncentrálódik, ezért csak kis mennyiségben szabad használni.
Ugyanezen okból, illetve még a hozzáadott cukor miatt nem ajánlott a ketchup fogyasztása sem (kivéve a házilag, szőlőcukorral készített ketchup).
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel,
Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember