Tejmentes diéta-amit tudnod kell
A tehéntej Magyarországon az egyik leggyakrabban allergiát kiváltó és egyben táplálkozásunk alapélelmiszere, így tejmentes diéta esetén elhagyása az étrendből igen nagy problémát jelent.
A tejmentes diéta egyre népszerűbb, legyen szó laktózérzékenységről, tejfehérje-allergiáról vagy tudatos életmódról. Dietetikusként fontos kiemelni, hogy tejmentes étrendre való átállás nem csupán a tejtermékek elhagyását jelenti, hanem tudatos tápanyagpótlást is igényel.
A tejfehérje allergia a tejben lévő fehérjék által kiváltott specifikus, reprodukálható adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki.
Leggyakrabban az anyatejes táplálás során gyermekkorban alakul ki, de későbbi életszakaszban is jelentkezhet. A gyermekek jelentős része 5-10 éves korára kinövi a tejfehérjével szembeni túlérzékenységet. A gondosan betartott diéta hatására az esetek döntő többségében „kinőhető” a betegség, viszont a visszavezetésnél nagy figyelmet kell szentelni a fokozatosságra.
A felnőttkorban kialakuló tejfehérje allergiánál sajnos csökken a gyógyulási esély.
De vajon valóban egészséges-e teljesen száműzni a tejet az étrendből? Milyen tápanyagokra kell figyelni? És miben különbözik a tejmentes a laktózmentes étrendtől?
Mi az a tejmentes diéta?
A tejmentes diéta során az étrendből teljes mértékben kiiktatjuk a tehéntejet és minden olyan élelmiszert, amely tejfehérjét (kazeint, savót) tartalmaz. Ez nem azonos a laktózmentes diétával, amely kizárólag a tejcukor (laktóz) elkerülésére fókuszál – sokan keverik a kettőt, pedig más az alapja és a célja is.
Laktózmentes diétáról itt olvashatsz bővebben
Tejfehérje allergia tünetei
gyomor- és bélrendszeri panaszok, pl. hasmenés, hányás
bőrkiütés, ekcéma
légúti panaszok, pl. orrfolyás, visszatérő hörghurutok
ajak- és szemhéjduzzanat
nem megfelelő súlygyarapodás
véres széklet
A tejfehérje allergia kezelése
Szigorú tejmentes diéta /étrend javasolt, ami azt jelenti, hogy kerülendő a tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek fogyasztása. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és egyéni céloknak felel meg.
Tejmentes diétában az alábbi termékek kerülendők:
tej, kecsketej, juhtej, ízesített tej, tejkészítmények, kakaó, tejeskávé, karamellás tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, vaj, vajzsír, vajolaj, író, írópor, sajt, túró, tejpor, tejsavó, savót, kazein, kazeinát, Na-kazeinát, K-kazeinát, laktoalbumin, laktoferrin, laktoszérum, citopánpor illetve kecske és juhtejet sem szabad fogyasztani.
A borjú és marhahús fogyasztása a keresztallergia kialakulása miatt nem javasolt. A szója alapú termékek is kiválthatnak allergiás reakciót.
A tejmentes diéta lényege
Szigorú tejmentes diéta. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben rejtett formában, csak nyommennyiségben jelenlevő tejfehérjétől is tartózkodni kell, mert már ennek is jelentős allergénaktivitása van.
A tej helyettesítése tápszerekkel, ill. olyan élelmiszerekkel, amelyek megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaznak.
Mikor indokolt a tejmentes étrend?
A tejmentes diéta orvosilag is indokolt lehet az alábbi esetekben:
-
Tejfehérje-allergia (főként gyermekkorban, de ritkán felnőtteknél is előfordul)
-
Autoimmun vagy gyulladásos állapotok esetén, pl. ekcéma, IBS, reflux
-
Bizonyos eliminációs diéták részeként (pl. hisztaminintolerancia, paleo étrend
Tejmentes diéta javasolt termékei
Milyen tápanyagokra kell figyelni tejmentes étrend esetén?
A tejtermékek elhagyásával csökkenhet bizonyos tápanyagok bevitele, ezért ezek pótlását érdemes figyelembe venni
Kalcium- és D-vitamin-pótlás
A tejmentes étrend legnagyobb kihívása a csökkent kalciumbevitel, mivel a tejtermékek kiváló forrásai ennek a csontok szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyagnak. Érdemes növényi alapú, kalciummal dúsított italokat (pl. mandula-, rizs-, kókusz-,zabitalt) fogyasztani és szükség esetén étrend-kiegészítőt is bevetni.
A csontok egészsége szempontjából kiemelten fontos.
Tejmentes kalciumforrások:
Mandula, mák, szezámmag
Zöld leveles zöldségek (pl. brokkoli, kelkáposzta)
Kalciummal dúsított növényi italok (pl. rizsital, zabital, mandulaital, kókuszital)
Tipp: Fogyassz napi 1-2 adag dúsított növényi italt, zöld leveles zöldségeket (pl. fodros kel, mángold), mandulát vagy szezámmagot, melyek segítenek fedezni a kalciumszükségletedet tejtermék nélkül is.
A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, D-vitaminban gazdag élelmiszerek:
Zsíros halak, tojássárgája
D-vitaminnal dúsított élelmiszerek
Szükség esetén étrend-kiegészítő
Teljes értékű fehérjebevitel
A tejtermékek kiváló teljes értékű fehérjeforrások, ezért érdemes tojást, halat, hüvelyeseket, tofut vagy tempeht is beépíteni a mindennapi étkezésbe.
Összegzés
Egészséges-e a tejmentes diéta?
A tejmentes diéta megfelelő tervezéssel és tápanyagpótlással teljes értékű étrendet jelenthet. Ugyanakkor nem javasolt orvosi vagy dietetikusi konzultáció nélkül teljesen kizárni a tejtermékeket, ha nincs mögötte konkrét egészségügyi ok.
A tudatos, kiegyensúlyozott tejmentes étrend javíthatja a közérzetet, enyhítheti bizonyos panaszokat és elősegítheti az emésztés egyensúlyát – de minden esetben személyre szabott megközelítés javasolt.
Fontos a tápanyagpótlás, a tudatos vásárlás és az orvosi-dietetikai konzultáció. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget dietetikustól!
További hasznos cikkek a tejmentes diétával kapcsolatban