A zsírsavak a lipidek építőkövei, csoportosításuk és elnevezésük is a zsírsavlánc hossza és telítettsége valamint a kettős kötések helye alapján történik. Az adott lánc hosszúsága az egymáshoz kapcsolódó szénatomok számától függően - rövid szénláncú: kevesebb mint 6 szénatom - közepesen hosszú szénláncú: 6-10 szénatom - hosszú szénláncú: több mint 10 szénatom lehet. A telítettséget a szénatomokat összekapcsoló kötések határozzák meg. A telített zsírsavak: vajsav (4:0), laurinsav (12:0), mirisztinsav (14:0), palmitinsav (16:0), sztearinsav (18:0), stb. kettőskötést nem tartalmaznak. A különböző mértékben telítetlen zsírsavak attól függően, hogy egy vagy több kettős kötést tartalmaznak - egyszeresen telítetlen: palmitoleinsav (16:1), olajsav (18:1) -...
A karácsony közeledtével arra gondoltunk, hogy összegyűjtünk Nektek egy pár ínycsiklandozó receptet az ünnepi menühöz. A zord, borús téli hónapok alatt hajlamosak vagyunk bezárkózni a lakásba és elkényelmesedni. Ilyenkor jellemzően többet eszünk, mint amennyit szervezetünk igényel. A téli hónapok alatt jobban kívánjuk az energia-dúsabb ételeket, elsősorban a szénhidrátot, így nehezen tudunk lemondani az édesség utáni vágyról és a nassolásról. Sokszor észre sem vesszük, hogy a TV előtt ülve milyen gyorsan megeszünk egy zacskó chipset vagy egy tábla csokoládét. Jó hír, hogy karácsonykor sem kell lemondani a finom fogásokról, ünnepi ételekről, egy kis odafigyeléssel máris egészségesebbé tehetjük az ünnepi menüt. Ha a...
„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry) A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat.Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Víz szerepe szervezetünk felépítésében részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban a vérnyomás szabályozásában megfelelő...
Hogyan tartsuk kordában testünket az év minden napján? Télen általában kevesebbet mozgunk és többet eszünk, mint a tavaszi-nyári időszakban. Különösen a hosszú év végi ünnepek alatt igaz szinte mindenkire, hogy többet eszik a kelleténél. Túlterhelt szervezetünk felfrissítése érdekében, kezdjük az Új évet egy kis testi- lelki megtisztulással. Nem kell mást tennünk, mint odafigyelnünk arra, hogy mi kerül az asztalunkra. Kövessük az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit és mozogjunk naponta legalább 30 percet. Figyelem! A koplalás nem egyenlő az egészséges táplálkozással! Szervezetünknek sokszor többet ártunk a nem megfelelően összeállított, fölösleges és túlzott tápanyag megszorítású diétákkal. A helyes táplálkozási szokások megalapozására...
Napjaink igen divatos témája az életmódváltás Hogyan kezdjünk neki az életmódváltásnak? Változtassunk! szokásainkon, életmódunkon, táplálkozásunkon, őrizzük meg egészségünket. Kampány felhívások, könyvek, cikkek, riportok tucatjaival találkozunk naponta, melyek az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás szerepére hívják fel a figyelmet. Tényleg csak egy divatirányzat? Vajon miért vagyunk olyan fogékonyak éppen most erre a témára? Valóban érdekli ez a mai kor emberét? Remélhetőleg érdekli és célba találnak, minél szélesebb körbe eljutnak és alapvető tudássá válnak ezek az ismeretek. Ahogy környezetünk megóvásában úgy egészségünk megőrzésében is döntő szerepünk és felelősségünk van. Az ismert „civilizációs betegségek” kialakulásukért kb. 70%-ban táplálkozási, környezeti,...
Kalcium anyagcsere szabályozása 1. 1,25(OH)2 D3→ Ca2+ felszívódás fokozása a bélből 2. PTH→ Ca2+ mobilizálás a csontból, foszfát ürítés növelése a vesében 3. kalcitonin→ Ca2+ mobilizálás gátlása a csontból 4. glukokorticoidok, növekedési hormon, ösztrogének → a táplálékkal felvett Ca2+ 30-80%-a a vékonybél felső szakaszán aktív transzporttal szívódik fel, a felszívódást a 1,25(OH)2 D3 szabályozza → a Ca2+ felszívódás a szervezet igényeihez alkalmazkodik (Ca2+ szint csökkent → 1,25(OH)2D3 szintézis fokozódik → felszívódás is fokozódik és fordítva) → a felszívódást gátolják a foszfátok, az oxalátok (oldhatatlan sókat képeznek) és a lúgos kémhatású anyagok (oldhatatlan kalcium-szappanok képződnek) → a fehérjék a felszívódást...
A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát. Hasznos tanácsok a mindennapokban • Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt Tipp: fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget vagy...
A túlsúly és az elhízás korunk egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, mely különféle betegségekre hajlamosít. Az elhízás leginkább helytelen életvitel miatt alakul ki, amelyben döntő szerepet játszik a kevés testmozgás, rendszertelen és hibás táplálkozási szokások.
A táblázat a vitaminok napi minimális és maximális beviteli értékét mutatja (mkg-mikrogramm, NE-Nemzetközi Egység, NK-nincs adat) Forrás: MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél V. évfolyam 3. szám, 2012. március
Őszi feltöltődés Október sokunk számára az őszi hónapot juttatja eszünkbe. Az ősz beköszöntével és a nappalok rövidülésével, egyre többször gondolunk a borús, hűvösebb napokra. Hajlamosak vagyunk a szürke, sötét délutánokon begubózni és leülni a Tv-elé. A rossz idő ellenére is fontos, hogy ősszel se feledkezzünk el egészségünk megőrzéséről és szervezetünk megfelelő feltöltődéséről! Ősszel a hőmérséklet csökkenése, a nappalok rövidülése, a kevesebb napsütés és a megváltozott napi rutin mind hatással vannak szervezetünkre. Hogyan védekezzünk az őszi fáradtság ellen? Adunk néhány tippet, hogyan töltődj fel a borús napokon is! Nem lehet elégszer hangsúlyozni a MOZGÁS fontosságát! Mozogjunk hetente legalább 3-4 alkalommal...
A szőlőfélék a bengevirágúak rendjének egyik családja. A szőlő a legrégebben termesztett kultúrnövényünk. Kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonsága azonos értékű az almával. Táplálkozás-élettani jelentősége táplálkozástani szempontból igen értékes gyümölcs jelentős a vitamin és kalcium tartalma fogyasztását javasolják vesekő,vesegyulladás és epekő esetén jelentős az antioxidáns tartalma a szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes B1, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma kiemelkedő Tápanyagtartalom 100 g szőlőben Energia: 328kJ/78kcal Fehérje: 0,6g Szénhidrát: 18,1g Foszfor: 75 mg Kalcium: 28,2g Kálium: 195 mg Magnézium: 14 mg Nátrium: 2,3 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 50 qg Folsav: 5,2 qg C-vitamin: 5 mg Élelmi rost: 5,4 g Forrás: Dr. Nagy...
„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." (Saint-Exupéry) A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Az újszülött szervezete 72%, a felnőtteké 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz....
Testünk elsődleges kapcsolata a környezetével a különböző testfelszíni felületeken, a bőrön, nyálkahártyákon keresztül jön létre. A külvilágból származó „idegen anyagoknak”, melyek éppúgy lehetnek számunkra hasznosak, mint károsak, ezeken a hámfelszíneken kell átjutniuk, ahhoz, hogy bekerüljenek a szervezetbe. Nem véletlen, hogy ezen belépési kapuk egyben szervezetünk első védelmi vonalát is jelentik, részben mechanikus, funkcionális védelmet nyújtva, részben pedig saját immunológiailag aktív sejtapparátusuk segítségével. Amikor baktériumokról, gombákról esik szó, gyakran csak kórokozóként emlegetjük őket és megfeledkezünk a testünkben velünk élő mintegy 100 billió (1013-1014), egészségünk megőrzése szempontjából kitüntetett szereppel bíró mikroorganizmusról, melyek jelen vannak a bőr, a légutak, a húgy-, és...
21 éve már, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából. Júliusi cikkünkben az allergiaprevenció szempontjából kapcsolódunk a jeles naphoz. Anyatejes táplálás előnye Az anyatej a csecsemő számára a legértékesebb és egyben a legfontosabb táplálék A legújabb ajánlás szerint az Egészségügyi Minisztérium 2009-es protokollja alapján az egészséges csecsemő számára a kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt A 6 hónapon át sikeresen szoptatott csecsemőknél a kiegészítő táplálás valamint a glutén bevezetése a 17-26. hét között ajánlott Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy...
A lipidek valamennyi szövetünkben, szervünkben megtalálhatóak, kb. a testtömeg 10%-át teszik ki. Legnagyobb részben a zsírszövetben a zsírsejtekbe zárva találhatóak (depó zsír). Ékezési szokásoktól függően a napi kalória szükséglet 30-40%-át fedezik. Az állati és növényi szövetek zsírjai (lipidjei) eltérő szerkezetűek és kémiai szempontból az emberi szervezet lipidjei is különböznek egymástól. Közös fizika-kémiai tulajdonságuk hogy vízben relatíve rosszul oldódnak, ezért „apolárosnak”, vagy hidrofóbnak is nevezik őket. Ezzel szemben jól oldódnak az úgynevezett „poláros” zsíroldószerekben, mint éter, kloroform, aceton, benzin, alkohol. Polaritásuk döntően befolyásolja biológiai funkciójukat. Legfontosabb funkcióik az élő szervezetben: 1. Hatékony energiaforrások, 1 g zsír kalorikus értéke 39,0 kJ/g (9,3 kcal/g), ez körülbelül kétszerese a fehérjék és szénhidrátok elégetésével nyerhető energiának. Ideális energia raktárak, mivel hidrofóbok lévén csekély vizet kötnek...
Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul. Nyersanyag válogatás szempontjából válasszuk az alacsony purin tartalmú, energiaszegény, és zsírszegényen elkészített ételeket. Az étrend gerincét a zöldségfélék, gyümölcsök és ceráliák képezzék. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás! Ajánlott és nem ajánlott nyersanyagok: Zöldség és főzelékfélék Ajánlott: sárgarépa, főzőtök, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, paprika, fejes saláta, patisszon, cukkini, burgonya, petrezselyemgyökér, gomba, cékla, sütőtök, póréhagyma, vöröshagyma, uborka, paradicsom, retek, zeller. Kis mennyiségben illetve ritkán javasolt: zöldbab, paraj, zöldborsó,...
Jelenlegi becslések szerint a csontritkulás vagy orvosi nevén az osteroporosis a magyar lakosság kb. 7-10% érinti, vagyis körülbelül 900 ezer osteoporosisos ember él ma Magyarországon. Közülük mintegy 200 ezer beteget gondoznak az osteoporosis centrumokban. A megdöbbentően magas gyakoriság okaként a civilizációs ártalmakat, a mozgásszegény életmódot és a helytelen táplálkozást említik a jelentős szerepet játszó örökletes tényezők és egyéb társbetegségek okozta rizikófaktorok mellett. A csontritkulás megelőzésének érdekében sokat tehetünk céltudatosan kialakított életvitellel. Az úgynevezett elsődleges megelőzés célja a minél optimálisabb csúcs csonttömeg elérése, melyre serdülőkorban és fiatal felnőttkorban van lehetőségünk. Ma már az is ismert, hogy az egészséges táplálkozás,...
A nyár másik nagy kedvenc gyümölcse a sárgadinnye.A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukortartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek. Táplálkozás-élettani jelentősége hatékony mindenféle lázas és gyulladásos betegségekre meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára fogyasztása javasolt vékony és vastagbél gyulladás esetén is gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti Jótékony hatású sárgadinnyelé A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával...
Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy szervezetünk sav-bázis egyensúlyának módosításával egészségesebbé válhatunk, javulhat közérzetünk, megszabadulhatunk betegségeinktől. Valójában mit is jelent a szervezet lúgosítása és ez milyen hatással van, az egészségünkre? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének januári hírlevelében részletes leírást talál, amit mi is összefoglaltunk. . A „lúgosítás” lehetséges előnyei és veszélyei Az egészségünk megőrzése, megóvása, visszaszerzése érdekében gyakran fordulunk speciális étrendek, divat diéták, jól hangzó, különleges, vagy inkább ismerősen csengő módszerekhez. Laikusként is hasznos megismerni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a táplálékcsoportokat, tisztában lenni az ennivalóból származó energia és a tápanyagok fogalmával, szerepével. Ugyanakkor az egyénre szabott, hosszú távon...
A táplálékallergia a táplálék (jelen esetben a tehéntejfehérje) vagy táplálék-összetevők által kiváltott specifikus, reprodukálható, adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki. Gyermekkorban a legnagyobb jelentőségű a tehéntejfehérje allergia. A táplálékallergia a táplálék (jelen esetben a tehéntejfehérje) vagy táplálék-összetevők által kiváltott specifikus, reprodukálható, adverz tünet együttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki. Gyermekkorban a legnagyobb jelentőségű a tehéntejfehérje allergia. Hajlamosító tényezők: a szervezet immunológiai éretlensége idegen fehérje (tehéntejfehérje) korai bevezetése az étrendbe anyatejes táplálás korai elhagyása örökletes (a kialakulás kockázata nő, ha az allergia előfordul első fokú rokonokban), atópiás (az immunrendszer fokozott IgE típusú ellenanyagképzése) hajlam. Tünetek:...
Szervezetünk egészségének megőrzéséhez és a jó közérzet eléréséhez elengedetlen a vitaminok megfelelő pótlása. Nagyon fontos, hogy tavasszal feltöltsük szervezetünk vitaminraktárait. Hasznos tanácsok fáradtság ellen: • napi 30 perc fizikai aktivitás • kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás • megfelelő folyadék bevitel (napi 2-3l) • napi 8 óra alvás • töltsünk minél több időt a szabad levegőn Vitaminok szerepe táplálkozásunkban A vitaminok olyan esszenciális táplálék-összetevők, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, csak a bevitt táplálékon keresztül jutunk hozzájuk, így elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásnak. Kivételt képez a D és K-vitamin, melyeket a bélbaktériumok is képesek előállítani. A téli hónapokban...
A cékla Őshazája a Földközi-tenger vidéke. Régen levelét használták fel különböző gyógyászati célokra. Zöldségnövényként i.e. 3000 óta ismert. A cékla jelentős vitamin és ásványi anyag forrásunk. Kiemelkedő a B1, B2, B6, foszfor és vastartalma, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint és folsavat is. Teljesen beérett állapotában, sötét, párás helyen hónapokig is eltartható. Gyógyhatása Magas a kálium és magnézium tartalma Kiváló antioxidáns hatású. Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt és a csontokat. Hatását a legjobban nyersen fejti ki. Forrás: Dr. Nagy Ernő:...
A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő, igazi vitamin bombának is nevezhetjük. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik. Legnagyobb termesztő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén található. Táplálkozás-élettani szerepe: télen fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban vitaminok közül kiemelkedik B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma jelentős még a kalcium, cink, mangán és réztartalma is felhasználása sokrétű: készíthetünk belőle köretet, sós és édes süteményeket, krémlevest, salátát, ivólét Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben: Energia: 336 kJ/80kcal Fehérje: 1,5 g Szénhidrát: 16,5 g Zsír: 0,6 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 40 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 40 qg Folsav: 25 qg Karotin: 4,0 mg C-vitamin:...
A táplálékallergiás megbetegedések száma az elmúlt 10-15 évben folyamatosan növekszik. Egyre fiatalabb életkorban és egyre gyakrabban jelenik meg súlyos tüneteket okozva. A táplálékallergia olyan reprodukálható adverz reakció, amikor egy bizonyos ételre vagy ételekre IgE- vagy nem- IgE- mediált immunválasz során alakulnak ki a klinikai tünetek. Csecsemők és kisdedeknél 6-8%-ban jelentkezik ilyen, a megszokottól eltérő tünetegyüttes. Csecsemő és kisgyermekkorban jelentkező táplálékallergia gyakran okoz bőrpanaszokat. Jellegzetes tünete, a hámló, vörös, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma. A gyakori tünetek közé sorolható még a hasfájás, puffadás, esetleg hányás. A táplálékallergiák előfordulási gyakoriságát befolyásolja a földrajzi terület, és a különböző kultúrák táplálkozási szokásai. Az egész...
Kína középső és északi részein honos. Minőségét a tápanyagtartalma határozza meg, minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamintartalma. Táplálkozás-élettani jelentősége fogyasztása jó hatással van egészségünkre jelentős az ásványi anyag tartalma, mely az izmok és csontok felépítésében vesz részt sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak magas víztartalmának köszönhetően kiváló szomjoltó frissítő, üdítő hatású magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést Tápanyagtartalom 100 g termékben Energia: 172 kJ/41 kcal Fehérje: 0,7 g Szénhidrát: 9,0 g Foszfor: 12 mg Kalcium: 5,7 mg Kálium: 183 mg Magnézium: 10 mg B1-vitamin: 20 qg B2-vitamin: 20 qg Folsav: 2,5 qg C-vitamin: 7...
A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk. Szezonja július elejétől szeptember elejéig tart. Táplálkozás élettani hatása A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával. A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a...
2-es típusú diabétesz a megelőzhető népbetegség Októberi cikkünkben azt kezdtük boncolgatni, vajon mi késztetheti napjaink emberét arra, hogy megszokott életvitelén változtatva egészségesebben éljen, tudatosabban táplálkozzon, többet mozogjon. Az egészségtelen életmóddal összefüggő betegségek sora a tapasztalat szerint már gyermekeinket is veszélyezteti. Szomorú tény, hogy az elmúlt évek során az elhízott gyermekek száma gyorsabban nőtt, mint a felnőtteké és ismert az is, hogy a kövér gyerekek 25-80% -a felnőttkorában is túlsúlyos lesz. Az elhízás már serdülőkorban olyan komplex anyagcserezavarokhoz vezet, melyek korábban csak a 40 éven felüli korosztályt. A gyerekek között is egyre gyakoribb 2-es típusú diabétesz előfordulását is a...
A körte az egyik legismertebb mérsékelt égövi gyümölcs. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot biztosít szervezetünk részére. A körte nem gyógynövény, de jelentős gyógyhatással bír szervezetünkre nézve. Táplálkozás-élettani hatása segíti az emésztést, ugyanis az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrában is fogyasztható naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását magas a vitamin és ásványi anyag tartalma vízhajtó hatású javasolt gyomorpanaszok esetén is bórtartalma növeli a mentális éberséget Tápanyagtartalom 100 g körtében Energia: 218 kJ/ 52 kcal Fehérje: 0,4 g Szénhidrát: 12 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 15,7 mg Kálium: 100 mg Magnézium: 10...
A ribiszke termésmennyisége a bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel. • Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet. • Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke. • Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti. • Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb. • A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik. • Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása. • A ribizli olaj...
Az 1169/211/EU rendelet szerint az alábbi termékek mentesülnek a kötelező tápértékjelölés alól. feldolgozatlan termékek, amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak; feldolgozott termékek, amelyeken feldolgozásként kizárólag érlelést végeztek, és amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak; emberi fogyasztásra szánt vizek, beleértve azokat is, amelyekben az egyedüli hozzáadott összetevő a szén-dioxid és/vagy az aromák; fűszernövény, gyógynövény,, fűszer vagy ezek keveréke; só és só helyettesítők; asztali édesítőszerek; kávé- és cikóriakivonatok, egész vagy őrölt kávébab és egész vagy õrölt koffeinmentes kávébab; olyan gyógynövény- és gyümölcstea, tea, koffeinmentes tea, instant vagy oldható tea vagy teakivonat, koffeinmentes instant vagy oldható tea vagy teakivonat, amely a tea...
A téli hónapok alatt jellemző, hogy energia-dúsabb és vitaminban szegényebb ételeket fogyasztunk. Szervezetünk egészségének megőrzéséhez és a jó közérzet eléréséhez elengedetlen a vitaminok megfelelő pótlása. Nagyon fontos, hogy tavasszal feltöltsük szervezetünk vitaminraktárait. Sokszor nevezzük a tél végi időszakot tavaszi fáradtságnak is. Hasznos tanácsok tavaszi fáradtság ellen: napi 30 perc fizikai aktivitás kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás megfelelő folyadék bevitel (napi 2-3l) napi 8 óra alvás töltsünk minél több időt a szabad levegőn Vitaminok szerepe táplálkozásunkban A vitaminok olyan esszenciális táplálék-összetevők, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, csak a bevitt táplálékon keresztül jutunk hozzájuk, így elengedhetetlen részét képezik...
Végre megérkezett a tavasz, kisütött a nap, lassan vége a hosszú böjti időszaknak. Közeleg a Húsvét és a háziasszonyok ismét törhetik a fejüket milyen finomságok kerüljenek az ünnepi asztalra. A bevásárló listáról nem hiányozhat a sonka, tojás és persze a gyerekek kedvencei a húsvéti csokoládé nyuszik és tojások sem. Cikkünkben a sonkával kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze egy csokorba, melyet ide kattintva olvashattok tovább. Ízelítő Mire figyeljünk sonka vásárláskor? A sonkafőzés rejtelmei Táplálkozási tanácsok Húsvétkor is Húsvéti recepttárunk Könyvajánlatunk Diabetikus finomságok
Szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A hazai szilva szezonja júliustól egészen októberig tart, importból pedig bármikor kerülhet szilva az asztalunkra. Táplálkozás-élettani hatása a szilva nem tekinthető gyógynövénynek beltartalmi értéke kiemelkedő népi gyógyászatban meghűléses betegségek esetén jó hatással van szervezetünkre a népi gyógyászat szerint nátha ellen fogyasszunk reggelente 6-8 szem aszalt szilvát, ami pár napon belül megszüntetheti a makacs náthát kiváló frissítő, serkentő hatású gyümölcs a friss és aszalt szilva igen gazdag káliumban vitaminok közöl kiemelkedik a B1 és B2-vitamin tartalma növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben magas rosttartalmának köszönhetően,...
Az alma a rózsavirágúak családjába tartozó nemzetség. Az alma a gyümölcsök közül az egyik legjelentősebb és legnagyobb mennyiségben termesztett, illetve fogyasztott gyümölcsünk. "Napi egy alma elfogyasztásával elkerülhetjük az orvost"- tartja a népi mondás. Táplálkozás élettani jelentősége jelentős a rost, sav, vitamin és ásványi anyag tartalma az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon ilyen vegyületek kiemelkedő a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, cink-, mangán, és C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül az alma pektin tartalma a legmagasabb, jótékony hatással bír emésztésünkre napi két alma elfogyasztásával megelőzhetjük a székrekedés kialakulását frissen préselt almalé kiváló üdítő hatású és kiválasztást fokozó ital...
A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Az újszülött szervezete 72%, a felnőtteké 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz. A testvíz legnagyobb hányada sejten belül, kisebb része sejten kívül található (vérplazma, nyirok, vizelet, nyál, emésztőnedvek, orrváladék, könny és izzadság). Felnőttek napi...
Testünk elsődleges kapcsolata környezetével a különböző testfelszíni felületeken, a bőrön, nyálkahártyákon keresztül jön létre. A külvilágból származó „idegen anyagoknak”, melyek éppúgy lehetnek számunkra hasznosak, mint károsak, ezeken a hámfelszíneken kell átjutniuk, ahhoz, hogy bekerüljenek a szervezetbe. Nem véletlen, hogy ezen belépési kapuk egyben szervezetünk első védelmi vonalát is jelentik, részben mechanikus, funkcionális védelmet nyújtva, részben pedig saját immunológiailag aktív sejtapparátusuk segítségével. Amikor baktériumokról, gombákról esik szó, gyakran csak kórokozóként emlegetjük őket és megfeledkezünk a testünkben velünk élő mintegy 100 billió, egészségünk megőrzése szempontjából kitüntetett szereppel bíró mikroorganizmusról, melyek jelen vannak a bőr, a légutak, a húgy-, és ivarszervek...
Tartalom: Anyatejes táplálás előnye Az allergia megelőzésére vonatkozó aktuális nemzetközi ajánlások Az allergia szempontjából veszélyeztetett családok gyermekei számára javasolt Kizárólagos és teljes szoptatás definíciója Mit tehetünk anyatej hiányában? Mikortól adhatunk glutént tartalmazó élelmiszert gyermekünknek? A nemzetközi irányelvek szellemében született magyarországi ajánlás Forrás Több mint 20 éve már, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából. Júliusi cikkünkben az allergiaprevenció szempontjából kapcsolódunk a jeles naphoz. 1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet írta alá az "Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről...
Életmódváltásról szóló cikksorozatunkkal elérkeztünk az egyik sarkalatos ponthoz a diétához. A szó eredeti jelentése tudatosan megválasztott étrend. A tudatosság egyrészt az igényeknek, szükségleteknek megfelelően egyénre szabott diétára, másrészt az étrend összeállításához a megfelelő élelmiszerek kiválasztására is vonatkozik. A tudatos szemléletváltáshoz pedig kellő ismeretekre van szükségünk mind az alapvető táplálkozás élettani fogalmakat, mind a felhasznált élelmiszereket illetően. Az élelmiszerekkel kapcsolatos információforrás maga a termék, illetve a hozzá tartozó csomagolás. Az élelmiszeren feltüntetett pontos, valósághű, fogyasztót nem félrevezető információk segítségével a vásárlók tájékozottan választhatnak a piacon lévő élelmiszerek közül. Magyarországon 2004 óta van érvényben az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II....
[break] [break] Hozzávalók: 3db 18 cm-es piskótalapot sütünk, ehhez laponként kell 40 g rizsliszt/barna rizsliszt 30 g kukoricakeményítő 3 g (¼ csomag) sütőpor 1 nagy tojás 50 g cukor / xilitol 30 ml víz 30 ml olaj + tetszés szerint 3 féle ételfesték [break] [break] Elkészítés: Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a vizet, és 6-8 csepp ételfestéket, majd a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és beleforgatjuk a masszában. Egy 18 cm-es tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, simítsuk bele a tésztát és süssük 175 fokon (légkeverés...
Barackos piskóta Könnyen elkészíthető, gyümölcsös finomság 200 g gluténmentes liszt (pl. Schar mix B/It's Us Miklos univerzális)6 g sütőpor (pl. Haas)3 db tojás150g kristálycukor/nyírfacukor/eritrit (ízlés szerint édesítő)1 dl víz1 dl étolaj1 csipet sóTöltelékhez450 g őszibarack50 g kristálycukor (ízlés szerint édesítő)2 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingporrumaroma ízlés szerintcitromlé ízlés szerint Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és beleforgatjuk a masszában. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát és 175 fokon (légkeverés nélkül) 15 perc...
Köleslisztes gluténmentes kakaós keksz Kiváló vendégváró finomság 50 g kölesliszt1 csomag kakaós pudingpor (pl.Haas)180 g tejmentes margarin (pl.Vénusz)150 g barna rizsliszt (vagy rizsliszt)150 g kristálycukor (vagy xilit, édesítőszer ízlés szerint)2 db tojássárgája A liszteket, sót, szódabikarbónát, xantánt összekeverjük,majd a puha margarinnal, cukorral és a tojások sárgájával összedolgozzuk. A kész tésztát fél órára tegyük hűtőbe, így könnyebb lesz dolgozni vele.Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 2-3 milliméter vastagságúra.A tetejét tetszés szerint rácsozzuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval vágjunk ki belőle korongokat és tegyük kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 C-ra (légkeveréses 160 C) előmelegített sütőben süssük 8-10 percig. Amikor kivesszük a sütőből...
Hozzávalók: 30 dkg Mester KenyérMix 200 ml víz, és/vagy tej 1 mokkáskanál cukor 1 evőkanál olaj 25g élesztő Elkészítés: Az élesztőt a langyos, cukros vízbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a lisztet, olajat, ízlés szerint kevés sót, és jól formálható ruganyos tésztát gyúrunk. Előkelesztés nélkül, vizes kézzel dolgozunk tovább. A zsemléhez kis gömböket formálunk, és a sütőlapra helyezzük. A kiflihez a tésztát kör alakúra nyújtjuk, cikkekre vágjuk és az alapjától a csúcs irányába feltekerjük, kifli formára hajtjuk. Meleg helyen 30 perc alatt a duplájára kelesztjük. Tetejét olajjal, tojással, vagy tejjel megkenjük, 220 C° fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók: 30 dkg rizs/basmati rizs 9 dl kókusztej 1 vaníliarúd 10 dkg xilit/cukoralkohol 2 evőkanál kókuszzsír 4 tojás só ízlés szerint narancs, vagy citromhéj, mazsola, aszalt áfonya, meggy darált dió Elkészítés: A rizst mossuk át, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi, sózzuk meg. Ha a víz elforrt adjuk hozzá a kókusztej ¾- ét, a vanília kikapart magjait és lassú tűzön főzzük. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, többször keverjük át. Akkor jó, ha a rizsszemek már puhák, de még nem ragacsosak, vigyázzunk, ne legyen túl száraz. Amíg a rizs hűl, a tojások sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig,...
Gluténmentes zsemle A begyúrt tészta nagyon jól kezelhető, könnyű formázni, szépen megtartja az alakját. A kész péksütemény frissen puha, másnapra viszont kissé kiszárad. Ezért érdemes vagy kisebb adagot készíteni egyszerre, vagy adagonként a fagyasztóba tárolni. 500 g langyos víz20 g méz25 g friss élesztő15 g psyllium rost (por állagú útifű)500 g naturbit BASIC-MIX lisztkeverék12 g só15 g olaj Mérjük egy keverőtálba a vizet, a mézet és morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. Keverjük hozzá egy kézi habverővel a por állagú útifüvet, várjunk fél percet, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és a sót. Gyúrjunk egynemű...
Lusta csokis-diós keksz Ez a nagyon finom és egyszerű csokis-diós keksz recept l Kollár Anitától származik. 12 dkg dió15 dkg kristálycukor (/nyírfacukor/cukorpótló)2 dkg natúr kakaópor2 db tojásfehérje1 db bio narancs reszelt héja¼ teáskanál só A hozzávalókat összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe két kanál segítségével elsimítjuk.180 C fokon kb. 10 percig sütjük. Kicsit ragacsos tésztát kapunk. A receptet Kollár Anita ihlette, a Gluténmentes és finom! szakácskönyv alapján készült a keksz. DesszertMagyar
Cukkinis tócsni Előételként de főételként is megállja a helyét 3 db cukkini2-3 evőkanál gluténmentes liszt (amennyit felvesz)3 db tojássó,bors, fokhagyma (ízlés szerint) Elkészítés:A cukkinit alaposan megmossuk majd lereszeljük és összekeverjük a tojással, liszttel. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával. Palacsintasütőben felolvasztunk egy kevés zsiradékot, és kisebb korongokat sütünk.Készíthetjük a sütőben is: sütőpapírral bélelt tepsit megkenjük egy kevés olajjal és beletesszük a kisebb korongokat, félidőben megfordítjuk és pirosra sütjük.Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk tejföllel és sajttal is. A cukkini nem csak egészséges, de finom is. Alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrában is kiváló élelmiszer. Cukkiniból készíthetünk főzeléket, salátákat, krémlevest, rakott-töltött...
Hozzávalók • 130 g fehér rizsliszt, 30 g cirokliszt, 60 g burgonyakeményítő, 30 g kukoricakeményítő• 12,5 dkg cukor/nyírfacukor/eritrit• 2 csomag vaníliás cukor/xilites vaníliás cukor/eritrites• 2 tojás• 18-20 dkg vaj / tejmentes margarin• 12,5 dkg darált dió vagy mogyoró Díszítés 6 dkg porcukor/por eritrit 4 csomag vaníliás cukor/xilit/eritrit Elkészítés A hozzávalókat egy nagyobb tálban összedolgozzuk. A kapott tészta puhább állagú, kissé ragacsos lesz, ezért folpackba csomagoljuk és kb. fél órán át hűvös helyen pihentetjük. A munka felületet, gyúródeszkát szórjuk meg rizsliszttel. A tésztából formázzunk 2 cm vastag rudat és ezt kb. 1,5 cm hosszú szeletekre daraboljuk. A darabokat kisujjnyi...
Grillázs torta Igazán különleges torta, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét Grillázs20 dkg kristálycukor20 dkg egész török mogyoróCsokoládékrém5 db tojássárgája15 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor50 g rizsliszt (pl. Nagykun)3 dl tej (vagy laktózmentes tej/növényi ital)250 g étcsokoládé (vagy laktózmentes csoki/tejcsokoládé (ha nincs tejfehérje allergia))250 g margarinAz alap kb. 24 cm-es kakaós tortalap, klasszikus piskótatésztát készítünk recept szerint,vagy készen vásárolt tortalapból készítjük pl.:Sváb tortakarika A grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon, egy száraz edényben olvasszuk fel, amíg teljesen folyékonnyá válik. Az egész mogyorót keverjük a karamellizált cukorhoz, majd olajozott felületen, tepsiben, vagy alufóliával fedett tálcán egyenletesen terítsük szét....
Gluténmentes narancsos mákos sütemény Narancs és mák a legjobb párosítás 200 g darált mák5 evőkanál gluténmentes liszt (pl. Nagykun rizsliszt, It's us miklos univerzális liszt, Schar mix B)4-5 db narancs3 db tojás4 evőkanál olaj100 g nyírfacukor (vagy édesítő vagy cukor)1/2 tasak sütőpor A narancsot meghámozzuk és egy részét karikára vágjuk tepsi méretétől függően, a többi narancsot kis kockára vágjuk. A darált mákot keverjük el a sütőporral és a liszttel. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A tojások sárgáját cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá az étolajat, kicsit keverjük tovább, majd kanalanként adjuk hozzá a mákos keveréket és...
Az átszitált lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és elmorzsoljuk a margarinnal. A fruktózt kikeverjük a tojássárgájával, a tojásfehérjét kemény habbá verjük és mindent könnyedén összekeverünk.Ezt a kevert tésztát kikent, lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejét megszórjuk a kimagozott meggyel. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hozzávalók: 6 db tojás, 50dkg teljes kiőrlésű liszt/gluténmentes liszt (például fele arányban GM zabliszt) 25 dkg Vénusz margarin 20 dkg nyírfacukor /eritritol 40 dkg kimagozott meggy 1 késhegynyi szódabikarbóna csipet só Ízlés szerint xilites vaníliás cukor a tetejére Elkészítés: Az átszitált lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és elmorzsoljuk a margarinnal. A fruktózt kikeverjük a tojássárgájával, a tojásfehérjét kemény habbá verjük...
Képviselőfánk 100 g Schar mix B100 g növényi margarin (/vaj)1 dl víz5 db tojás5 dl rizsital1 csipet só1 csomag vaníliás pudingpor (/5 dl rizsital)150 g cukor (/nyírfacukor)4 db tojás80 g kukoricakeményítő1/2 rúd vanília3 dl felverhető szójatejszín (/kókusztejszín) A vizet a sóval és a margarinnal felforraljuk, beletesszük a lisztet, és csomómentesre kikavarjuk. Addig tartjuk a tűzön, míg teljesen sima lesz és a massza az edény falától elválik. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel alaposan kidolgozzuk. Sima csövű nyomózsákból egymástól kellő távolságra halmokat nyomunk egy sütőpapírral bevont tepsire. A tészta kb. a háromszorosára nő meg. A 200 fokra előmelegített sütő aljárba tegyünk egy...
Cukkinis burgonyás rakott husi Kiváló egytálétel ebédre vagy vacsorára 5-6 db burgonya (vagy édesburgonya)1 db cukkini1 db vöröshagyma1 db lila hagyma4 szelet hús2 kis doboz sovány tejföl (vagy laktózmentes tejföl, rizstejszín, kókuszkrém)150 g trappista sajt (vagy Violife növényi sajt )só, bors (ízlés szerint)1-2 gerezd fokhagymakevés olívaolaj A burgonyát héjában előfőzzük, ujjnyi vastag karikára vágjuk. Az édesburgonya előfőzés nélkül is jól átsül, azt hámozás, felkarikázás után nyersen rakjuk a zsiradékkal kikent tepsi vagy jénai tál aljába.A hagymát és cukkinit karikára vágjuk, a cukkinit besózzuk. A sertés húst kissé kiklopfoljuk, ha pulykából készítjük erre nincs szükség, majd sózzuk,borsozzuk, ízlés...
Gluténmentes fánk Gluténmentes fánk akár a farsangi nyalánkságokhoz akár csak úgy :) 250 g kelt tészta keverék (pl. Barbara)250 ml tej (vagy növényi ital)10 g élesztő25 g margarin (tejmentes) 1-1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt – 2 kanál liszt hozzáadásával kovászt is készíthetünk. Akkor jó a kovász, ha felületén széles repedések keletkeznek (kb. 10-15 perc).A sóval elkevert liszthez adjuk hozzá az érett kovászt, a tojások sárgáját, zsiradékot és a maradék tejet. Lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk. A tésztát alaposan dolgozzuk ki, amíg selymesen fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától. Felületét enyhén meglisztezzük...
Gesztenyés keksztekercs Kiváló vendégváró, gyors és finom sütemény rövid idő alatt. 50 dkg gluténmentes darált keksz2 evőkanál natúr kakaópor20 dkg porcukor3 dl tej (/laktózmentes tej/növényi ital)ízlés szerint rum aromaA krémhez:25 dkg gesztenyemassza10 dkg porcukor12 dkg növényi margarin (/vaj) A tészta hozzávalóit nyújtható masszává dolgozzuk. Alufólián kb. 6-8 mm vastagra nyújtjuk. A gesztenyemasszát áttörjük, a cukorral habosra kevert margarinhoz adjuk. Egyenletesen elterítjük a tésztán és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.Megszórhatjuk kókuszreszelékkel, tortadarával, darabosra tört pirított mandulával vagy bevonhatjuk csokoládéval is.Szeletelés, tálalás előtt hűtőbe tesszük. DesszertMagyargluténmentes keksztekercs
Süllő salátaágyon Tökéletes vendégváró 4 db süllőkukoricalisztízlés szerint édes nemes fűszerpaprika, só, bors A halat sózzuk, borsozzuk, majd paprikás lisztbe forgatjuk és kevés olajon kisütjük. Jó étvágyat kívánunk! FőételMagyarsüllő
Sárgabarackos pite A megunhatatlan sütemény 350 g gluténmentes lisztkeverék1 kg sárgabarack (/őszibarack)200 g cukor (/cukorpótló)220 g margarin (/vaj/vegán vaj)5 db tojás1 kis doboz tejföl (/laktózmentes tejföl/ kókuszkrém/növényi tejföl) A sárgabarackot kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. Egy csomag vaníliás cukrot keverjünk össze egy teáskanál fahéjjal. A gyümölcsöt ízesítsük egy-két kanál citromlével, 4-5 kanál mézzel és a fahéjas cukorral. A tésztához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, kanalanként adjuk hozzá a lágy margarint, majd a tejfölt, végül a sütőporral elkevert lisztet.A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához adagoljuk. Simítsuk sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe...
Hozzávalók: 350 g sütőtök 50 g kókuszreszelék+kb.100 g a forgatáshoz 100 g finomra őrölt mandula 100 g aszalt szilva 3 evőkanál zsírszegény kakaópor 100 g cukor/nyírfacukor 1 citrom leve 200 g keksz (Gullon María gluténmentes keksz) Elkészítés: A tököt megmossuk felszeleteljük és 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük, megvárjuk még kihűl, majd lehúzzuk a héját. Az aszalt szilvát, mandulát, kekszet aprítógépben összeaprítjuk, hozzáadjuk a kakaóport, sütőtököt, kókuszreszeléket, cukrot, citrom levét és összedolgozzuk. Amikor összeállt a massza kis golyókat formázunk és kókuszreszelékbe vagy fondantba mártjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Sonkakrém házilag Kiváló kence reggelire vagy vacsorára 150 g sonka (főtt-füstölt)80 g margarin2 szál újhagyma2-3 evőkanál tejföl (/laktózmentes tejföl, növényi tejföl helyettesítő, rizs, kókuszkrém)ízlés szerint mustár,friss reszelt torma, só, bors Az újhagymát vékonyan felszeleteljük. A többi hozzávalót aprítógépbe tesszük, krémesre keverjük, ízlés szerint ízesítjük,végül hozzáadjuk a hagymát is. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább egy órára, így az ízek össze tudnak érni. Pirítóssal, friss zöldségekkel nagyon finom reggeli vagy vacsora Jó étvágyat hozzá! Főétel, ReggeliMagyarsonkakrém
Mézeskalács Tipp: Dobozba rakva hetekig eláll és puha marad. 3 bögre gluténmentes liszt (Schar mix B/It's us Miklos univerzális liszt)1/2 bögre cukor2 teáskanál szódabikarbóna1 teáskanál só2 teáskanál fahéj2 teáskanál őrölt gyömbér1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg1/2 teáskanál szerecsendió1/2 bögre méz225 g növényi margarin A cukrot, lisztet, sót, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük majd a puha vajjal összedolgozzuk.Hozzáadjuk a mézet, összegyúrjuk, és két cipót formázunk belőle. A kész tésztát legalább 1 órát pihentetjük, de legjobb este elkészíteni és másnap reggelig állni hagyni.Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra. Tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kellő távolságra (kb. 1,5 szeresére nőnek).180...
Szilvás pite 1 kg szilva350 g gluténmentes liszt (pl.Schar Mix B/It's us Miklos Univerzális liszt)220 g margarin (tejmentes)5 db tojás200 g cukor (nyírfacukor/cukorpótló)1 csomag sütőpor1 csomag vaníliás cukor (xilites vaníliás cukor)3 evőkanál tejföl (laktózmentes tejföl/növényi tejföl helyettesítő/rizstejszín )ízlés szerint méz, citromlé, őrölt fahéj A szilvát kimagozzuk, a kisebbeket félbe, a nagyobbakat cikkekre vágjuk. Egy csomag vaníliás cukrot keverjünk össze egy teáskanál fahéjjal. A gyümölcsöt ízesítsük egy-két kanál citromlével, 4-5 kanál mézzel és a fahéjas cukorral. A tésztához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, kanalanként adjuk hozzá a lágy margarint, majd a tejfölt, végül asütőporral elkevert lisztet.A tojások...
Gombás szűzérme Nagyon hamar elkészül, ízletes főétel, de fogyaszthatjuk vacsorára is 1 nagy db szűzpecsenye250 g gomba50 g szalonna2 nagy fej vöröshagyma2 dl tejszín (vagy laktózmentes tejszín/rizstejszín)2 evőkanál olaj1 csomag lapkasajt (vagy növényi sajt)1 teáskanál rizsliszt (vagy kukoricakeményítő)ízlés szerint só, bors1 kis csokor petrezselyem2 szelet toast kenyér (gluténmentes) (fejenként) A szűzpecsenyét 2 cm-es szeletekre vágjuk,klopfolás helyett kis időre nehezék alá tesszük. Sózzuk, borsozzuk, forró olajon mindkét oldalon egy serpenyőben elősütjük, csak annyira hogy kérget kapjon, majd egy tálra kiszedjük.A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, a hagymát vékony karikára vágjuk és a hús olaján megdinszteljük. Rátesszük...
Kakaós csiga Pihe puha kakaós csiga 250 ml langyos növényi ital (vagy tej/laktózmentes tej)20 g méz16 g friss élesztő40 g olvasztott margarin (vagy vegán vaj)1 db tojás (M-es méretű)10 g psyllium rost (por állagú útifű)300 g naturbit BASIC-MIX lisztkeverék60 g cukorHajtogatáshoz:60 g hideg margarin (vagy vegan vaj)Töltelék:30 g olvasztott margarin (vagy vegan vaj)2 evőkanál holland kakaó3 evőkanál cukorTetejére:2 evőkanál növényi ital (vagy tej/laktózmentes tej)1 evőkanál cukor Mérjük egy keverőtálba a langyos növényi italt, a mézet, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.Adjuk a felfuttatott élesztőhöz az olvasztott margarint, a tojássárgáját és keverjük össze.Öntsük rá a...
Harcsafilé kókusztejes lime mártással, rizstésztával 400 g harcsafilé3 dl kókusztej4 db lime4 db thai citromfű1/2 fej vöröshagyma1 cs zöld koriander200 g rizstészta (/üvegtészta)1 dl olajsó, bors (ízlés szerint) A kókusztejet egy kis lábosba öntjük, megsózzuk. Beletesszük a 3-4 darabra vágott hagymát, nagyobb darabokra tördelt citromfüvet, 2 lime levét, és összeforraljukA hal szeleteket megsózzuk, serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. A rizstésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük.A rizstészta köretet, és a megsült halfilét a kókusztejes mártással meglocsoljuk, és az ízben is kiválóan harmonizálókorianderrel díszítjük. FőételMagyarharcsafilé
150 ml natúr joghurt (laktózmentes joghurt/kókuszjoghurt)3-4 evőkanál túró (vagy krémes totu)eper, málna, alma, szőlő (ízlés szerint )méz, agavé szirup, édesítő (ízlés szerint)granola vagy zabpehely, cerbona magvas gyümölcsös müzliszelet (vagy hozzáadott cukormentes szelet) Legyen szó tízórairól, uzsonnáról vagy nassolásról egy finom házilag készített joghurt vagy túródesszert bármikor csábító ajánlat. DesszertMagyargluténmentes egészséges nasi
Linzer A tésztából készíthetünk többféle változatot. Ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal ,kettőt-kettőt összetölthetünk, lekvárral, mogyorókrémmel és még olvasztott csokiba is márthatjuk.Nagyon finom, nem túl édes linzer tésztát kapunk. 270 g rizsliszt90 g burgonyakeményítő40 g kukoricakeményítő100 g darált mandula250 g növényi margarin2 db tojássárgája150 g kristálycukor½ teáskanál szódabikarbóna1 ¼ teáskanál xantánTovábbi változat:2 evőkanál natúr kakaóporvagy1 teáskanál fahéjvagy½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg, vagy gyömbérTöltött keksz:250 g pikáns ízű lekvár (szeder/áfonya)30 dkg ét tortabevonó csokoládé A hozzávalókat összegyúrjuk és legalább fél órát pihentetjük hűtőben. Legjobb, ha egy teljes éjszakát állni hagyjuk. Vékonyan kinyújtjuk és tetszés szerint különböző figurákkal kiszúrjuk. A receptet Kollár Anita ihlette, az átdolgozás a Gluténmentes és finom! szakácskönyv alapján készült. DesszertMagyargluténmentes linzer ...
Szilvatorta Ennek a nyári szilvatortának az alapja egy könnyű, omlós pitetészta, amit most Nutri Free süteménylisztből készítettünk el. Tésztához350 g Nutri Free mix per dolci200 g tejmentes margarin (/vaj)1/2 csomag sütőpor2 db tojás (/tojáspótló)100 g cukor (/nyírfacukor/eritrit/cukoralkohol)1 csipet sóTöltelékhez:1 kg magozott szilva80 g cukor (/nyírfacukor/eritrit/cukoralkohol)0,5 dl szilvapálinka1,5 csomag vaníliás pudingpor1 dl kókuszkrém1,5 dl vízízlés szerint fahéj, szegfűbors, vaníliaformázáshoz margarin, rizsliszt A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.A tésztát elharmadoljuk, egyharmadát visszatesszük a hűtőbe.A maradék tészta egyik részből kb. 3mm-es kerek lapot nyújtunk és egy margarinnal kikent, lisztezett 26 cm-es tortaforma aljára...
Paprikás csirke galuskával 4 db csirkecomb2 dl rizstejszín30 g rizsliszt200 g vöröshagyma3-4 gerezd fokhagyma1-2 evőkanál fűszerpaprika1,5 dl olajsó, bors, paprika, paradicsomGaluska:200 g Mester Család galuska por1 db tojás1,5 ml víz A csirkecombokat feldaraboljuk, megmossuk és lecsurgatjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon megpirítjuk, majd fűszerpaprikát keverünk bele, ezután beletesszük a csirkét, zsírjára pirítjuk, beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát, enyhén megsózzuk, és fedő alatt kevés vízzel pároljukHa a csirke megpuhult, 3 dl rizstejszínt 3 deka rizsliszttel elkeverünk, ezzel feleresztjük a levét és jól felforraljuk.A galuskához a hozzávalókat összekeverjük, pár percig állni hagyjuk, majd forró sós vízbe szaggatjuk....
Grillcsirke újragondolva Kiváló ebéd vagy vacsora ötlet 750 g mirelit zöldségkeverék1/2 grillcsirke2 db tojás100 ml rizstej (vagy laktózmentes tej/tej)200 ml rizskrém (vagy kókuszkrém vagy tejföl/laktózmentes tejföl)200 g trappista sajt (vagy növényi sajt)4 evőkanál olaj (olívaolaj, kókuszzsír) só, bors, szerecsendió, rozmaring (fűszerek ízlés szerint) A zöldséget a zsiradékon kissé megpároljuk, majd jól átpirítjuk. A húst leszedjük a csontról és ujjnyi darabokra tépkedjük. A zöldséget sózzuk, borsozzuk és a hússal összeforgatjuk, majd egy jénai tálba, vagy tepsibe egyengetjükA tojásokat felverjük, a rizskrémmel elkeverjük, ezt is fűszerezzük sóval, őrölt tarka borssal, szerecsendióval és a zöldséges-húsos keverékre önjük.210 °C- ra előmelegített sütőben...
Almás-diós gluténmentes muffin Isteni finom muffin receptet hoztunk Nektek 1 bögre gluténmentes zabliszt1 bögre durvára vágott dió1/2 tasak sütőpor1 csipet só1 csipet fahéj3/4 bögre méz (vagy édesítőszer)2 db tojás1/2 bögre olaj (vagy kókuszzsír)3/4 bögre reszelt alma3/4 bögre reszelt sárgarépa A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük. A tojásokat, az olajat, a cukrot külön keverjük össze, majd a lisztes keverékhez adjuk. A masszához adjuk a reszelt almát, és répát, végül a darált diót. Papírral bélelt muffin formába kanalazzuk, és 190 ° C-on 20-30 percig sütjük. DesszertMagyargluténmentes muffin
Linzer Dobozban tárolva puha marad és sokáig eláll, persze ha marad belőle 200 g Schar mix B100 g rizsliszt (/kukoricaliszt)150 g növényi margarin (/vaj)100 g cukor2 db tojássárgája1 mokkáskanál szódabikarbóna1 db bio citrom reszelt héja1 evőkanál kókuszkrém (/evőkanál tejföl/laktózmentes tejföl) A hozzávalókat összedolgozzuk, hagyjuk pihentetni úgy 20 percet a hűtőben (de ez ízlés dolga). Majd két réteg folpack között vékonyra nyújtjuk, és ízlés szerint dolgozunk tovább. Lehet teli + lyukas karikákat szaggatni, melyeket sütés után lekvárral össze kell ragasztani. Készíthetünk ebből a tésztából diós kockát és almás pitét is. Dobozban tárolva puha marad és sokáig eláll, persze ha marad...
Csokoládétorta Liszt helyett összesen 250 g reggelizéshez való pehely,puffasztott magok, kész müzli, dió, mandula, mogyoró szükséges. 50 g puffasztott cirok (/hajdina)1 csomag puffasztott barna rizs szelet50 g darált dió (/mandula/mogyoró)50 g hajdina és köleskása vegyesen200 g jó minőségű étcsokoládé legalább 60% (/tejmentes étcsoki)125 g kókuszolaj200 g kristálycukor (/nyírfacukor/eritrit/cukorpótló)4 db tojás A száraz hozzávalókat aprítógépbe tesszük és megdaráljuk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kókuszolajat és jól összekeverjükA tojások habját felverjük, a sárgákat az édesítővel habosra keverjükA langyosra hűlt csokoládét a tojáshoz adjuk, majd kanalanként hozzákeverjük a darált magokat. Egy elég ragadós tömör masszát kapunk, amit a felvert tojáshabbal fogunk kicsit fellazítaniA tortaformát kiolajozzuk, az aljára sütőpapírt teszünk.Ez a tészta mennyiség egy 26 cm-es formához elegendő....
. Hozzávalók: 1,5 l tyúkhúsleves alaplé,vagy 1 tasak húsleves alappor, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg gomba, 15 dkg csirkemáj, 10 dkg Schar zsemlemorzsa, 1 tojás, só, bors, 1 csokor petrezselyem Elkészítés: Nagyobb karikákra vágjuk a zöldséget, feldaraboljuk a gombát, hagymát és a korábban megfőzött, vagy instant alapból készült húslevesbe főzzük. A galuskához a csirkemájat ledaráljuk, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel összekeverjük. Beleütjük a tojást, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy összeálljon, és kanállal szaggatható legyen. Amint a zöldség megpuhult, a forrásban lévő levesbe közepes méretű galuskákat kanalazunk. 2-3 perc alatt készre főzzük. Jó étvágyat kívánunk!
250 g gluténmentes liszt (Schar Mix B/It's us Miklos univerzális liszt)125 g cukor2 csomag vaníliás cukor2 db tojás180-200 g margarin (/vaj)125 g darált dió (/mandula)Díszítés 4 csomag vaníliás cukor60 g porcukor A hozzávalókat egy nagyobb tálban összedolgozzuk. A kapott tészta puhább állagú, kissé ragacsos lesz, ezért folpackba csomagoljuk és kb. fél órán át hűvös helyen pihentetjük.A munka felületet, gyúródeszkát szórjuk meg rizsliszttel.A tésztából formázzunk 2 cm vastag rudat és ezt kb. 1,5 cm hosszú szeletekre daraboljuk.A darabokat kisujjnyi vastagra sodorjuk, végüket elvékonyítjuk és kifli formára hajtjuk.Zsírpapírral bélelt tepsire rakjuk, a kiflik között legalább 2-3 cm távolságot hagyjunk.200°C-ra (légkeveréses...
Csokoládés gluténmentes márványkuglóf Szaftos, könnyű csokis desszert 200 g gluténmentes liszt (pl. Schar mix B, Schar mix C, It's us Miklos univerzális liszt)6 g sütőpor250 g margarin (pl. Vénusz margarin)50 g étcsokoládé (vagy 30 g holland kakaó + 2 evőkanál kókusztej + 20 g cukor /xilit)5 db tojás180 g kristálycukor (vagy ízlés szerint édesítő)5 evőkanál tej (vagy laktózmente tej/növényi ital)20 g étcsokoládé a mázhozrumaroma (ízlés szerint) Egy nagyobb kb. 2 l-es kuglófformát kiolajozunk, kilisztezünk. A cukrot a vajjal habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk tojásokat, ezekkel is alaposan kidolgozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tejjel váltakozva a vajas...
Pöfeteg keksz A pöfeteg keksz akkor tökéletes, ha kívül kissé roppanós, a belseje viszont lágy, szinte olyan, mintha csokoládé krém lenne benne. 300 g it's us miklos' universal mix lisztkeverék 360 g cukor (ebből 100 g nádcukor is lehet) 100 g holland kakaó1 kávéskanál sütőpor1 csipet só1 csomag vaníliás cukor100 g margarin (vegan vaj )4 db M-es méretű tojás Forgatáshoz:szükség szerint porcukor A száraz hozzávalókat mérjük egy keverőtálba és keverjük össze, majd morzsoljuk el a margarinnal. Adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjunk egynemű tésztát. A tésztából formázzunk 40-45 db egyforma méretű golyót és tegyük a hűtőbe legalább 30...
Brokkoli krémleves Tápláló krémes finomság 400 g brokkoli200 g vöröshagyma1 csokor petrezselyem3 dl főzőtejszín (laktózmentes tejföl/laktózmentes tejszín, rizstejszín)só, bors (ízlés szerint)reszelt sajt (laktózmentes sajt/növényi sajt/pattogatott amarant) A brokkolit megmossuk,rózsáira szedjük, mindegyiket félbevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Egy fazékban vizet forralunk, beletesszük a brokkolit, hagymát, hozzá öntjük a rizstejet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy csokor petrezselymet felaprítunk, és a majdnem készre főtt leveshez adjuk.1-2 percig együtt főzzük, majd botmixerrel össze turmixoljuk. Tálalás után reszelt sajttal vagy pattogatott amaranttal megszórjuk. LevesMagyarbrokkoli krémleves
Almás-mákos süti Könnyű szaftos sütemény, ami több napig puha marad, ha el nem fogy 200 g darált mák5 evőkanál liszt (gluténmentes)4-5 db közepes méretű alma3 db tojás (L-es)4 evőkanál olaj10 dkg nyírfacukor (vagy kristálycukor)1/2 csomag sütőpör2 evőkanál citromlé A meghámozott almák egy részét a tepsi méretétől függően vékonyra szeleteljük, a többi almát lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével. A darált mákot keverjük el asütőporral és a liszttel. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.A tojások sárgáját cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá az étolajat, kicsit keverjük tovább, majd kanalanként adjuk hozzá a mákos keveréket és a reszelt almát. A...
Hozzávalók: 500 g fehér rizsliszt 100 g kukoricakeményítő 2 teáskanál guargumi 2 teáskanál szódabikarbóna 125 g tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin) 100 g cukor 200 g méz 2 tojás 2 teáskanál mézeskalácshoz való fűszer (fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió) Díszítéshez: 1 tojásfehérje 200 g porcukor 1-2 csepp citromlé Elkészítés: A mézet, cukrot és a margarint egy tálban összemelegítjük. A lisztet, keményítőt, guargumit és szódabikarbónát a fűszerekkel jól elkeverjük. A száraz hozzávalókhoz öntjük a langyosra hűlt mézes keveréket, majd egyenként a tojásokat és jól összedolgozzuk. A ragacsos masszát legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra már jól nyújtható tésztánk...
Hozzávalók 4 személyre 1 kg gyümölcs (narancs, mandarin, ananász, alma, meggy, körte, mangó, eper, bogyós gyümölcsök), 4 dl natúr joghurt/laktózmentes joghurt 1 citrom, 3 evőkanál diabetikus méz, 3 evőkanál diabetikus lekvár Elkészítés A joghurtot összekeverjük a lekvárral, mézzel, a citrom reszelt héjával és fél citrom levével. Ezután a gyümölcsöket összevágjuk és rögtön a joghurtos keverékhez adjuk. Az ízek összeéréséhez szükség van pár órás pihentetésre. Tápanyagtartalom 1 főre: 150 kcal, 26 g szénhidrát Készítsék el Önnök is, ezt a könnyed és alacsony kalóriájú gyümölcssalátát. Jó étvágyat kívánunk! A recept videóját diabetikus gyümölcssaláta videó kattintva megtekintheti.
Hozzávalók: 2 bögre reszelt sütőtök (kb. 35 dkg) 2 tojás 1 dl étolaj, vagy kókuszzsír 10 dkg nyírfacukor 1 bögre hajdinaliszt (kb. 15 dkg) 1 bögre mandulaliszt, vagy darált mandula (kb. 15 dkg) 5 dkg kókuszreszelék 3 teáskanál sütőpor 1 csipet só 1/2 teáskanál őrölt fahéj 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg Elkészítés: Egy közepes méretű kaliforniai tökről a fejrészt vágjuk le, vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, szeleteljük fel és amíg a sütit készítjük süssük meg. A tök másik, hosszúkás felét hámozzuk meg és reszeljük le. A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük. A tojásokat, az olajat, és a...
Glutén és tejmentes gofri Könnyű és gyorsan elkészíthető recept 200 g gluténmentes liszt (pl. Schar mix B/Schar mix C/It's us Miklos univerzális )1 csomag vaníliás cukor2 db tojás150 g margarin100 g cukor (vagy cukorpótló)1/2 csomag sütőpor1 dl növényi ital (vagy tej/laktózmentes tej)1 csipet só A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a margarinnal, és a növényi tejjel habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, egy csipetnyi sót és jól összekeverjük.A csomómentes tésztához óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. A gofrisütő mindkét felületét megolajozzuk, felforrósítjuk.A sütőfelületre 1-2 evőkanál tésztát öntünk, és 6-8 perc alatt aranybarna...
Hozzávalók: 30 dkg Schar MixB 15 g élesztő 10 g olaj 3 dkg pattogatott amarant mag 400 ml víz 2 mokkáskanál só 1 mokkáskanál cukor Elkészítés: A hozzávalókat a folyadékkal kezdve keverőtálba öntjük, robotgép segítségével jól összedolgozzuk. Olajozott kenyér és/vagy zsemleformába kanalazzuk, tetejüket elsimítjuk. A kenyeret meleg, párás helyen megkelesztjük. A zsemléket nem szükséges keleszteni, elég pihentetni sütés előtt. 18 percig 220 C°, majd 15 percig 180 C°-on sütjük
Sült csirkecomb kölessel Ínycsiklandó finomság 8 db csirke felső comb500 g vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)150 g kicsi egész gomba250 g köles1 fej nagy vöröshagyma3-4 gerezd fokhagymaízlés szerint só, bors, kakukkfű, rozmaring, oregánó, őrölt chili paprikaolívaolaj, narancslé A combokról húzzuk le a bőrt, mossuk meg, sózz, borsozzuk. 4-5 evőkanál olívaolaj, 2evőkanál friss narancslé keverékéhez adjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket -kb. 1-1 mokkáskanállal - keverjük jól össze és forgassuk bele a combokat. Takarjuk be a tálat és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. A zöldségeket mossuk és pucoljuk meg, a répát és a vöröshagymát karikázzuk fel, a zellert vágjuk...
Gluténmentes piskóta A végeredmény rugalmas, puha piskóta, nem morzsálódik, szépen tartja a formáját,ezért tökéletes torták alapjának, piskótatekercsnek egyaránt. 1 db tojás (M méret)1 evőkanál kristálycukor1 evőkanál Naturbit BASIC-MIX lisztkeverék A tojást keverjük habosra a cukorral és spatula segítségével óvatosan forgassuk hozzá a lisztkeveréket. Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre. A sütési idő a piskóta méretétől, tojások számától függ!A fotón egy 3 db tojásból, 24 cm-es tortaformában sült piskóta alap látható. A receptet Kohári Évi készítette Alap recept: a mennyiséget arányosan növeljük, attól függően, mekkora piskótát szeretnénk készíteni DesszertMagyargluténmentes piskóta
Parajos palacsinta tonhallal Kiváló előétel, de főételként is megállja a helyét Palacsintához kb. 6 db200 g hajdinaliszt2 db tojás3 dl tej (vagy laktózmentes tej vagy rizsital)0,5 dl napraforgóolajA töltelékhez1 evőkanál olaj200 g spenót fagyasztott ( vagy kb. kétszeres mennyiségű friss spenót levél)1 db tojás1 dl tej (vagy laktózmentes tej vagy rizsital)0,5 dl tejszín (vagy rizstejszín)3-4 gerezd fokhagyma1 doboz natúr tonhalkonzerv citromlésó, bors (ízlés szerint) A tojást a tejjel, egy kevés olajjal felverjük, sózzuk. Annyi hajdinalisztet adunk hozzá,hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk. A tésztába ízlés szerint felaprított spenótot, fokhagymát, paradicsomot, reszelt cukkinit is tehetünk. Vaslapon,vagy teflon palacsintasütőben olaj nélkül...
Almás-mákos sütemény Finom, gyors könnyű mákos süti 200 gramm darált mák2 teáskanál sütőpor10 teáskanál cukor/nyírfacukor/eritrit3 db reszelt alma2 db tojás2 teáskanál őrölt fahéj1 db bio citrom reszelt héja Az almákat lereszeljük, megszórjuk fahéjjal és egy kis citromlével. A tojásokat kézi habverővel kicsit felverjük.A cukrot összedaráljuk a mákkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a reszelt citromhéjat és hozzákeverjük a felvert tojásokhoz. Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe tesszük, és 200 C fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, mert hamar megég a teteje, érdemes alufóliával letakarva sütni. Jó étvágyat kívánunk! A receptet a Nosalty oldalán találtuk. DesszertMagyargluténmentes
Mandulás keksz Hozzávalók kb. 25 darabhoz100 g mandula100 g dió2 evőkanál gluténmentes lenmagliszt/kókuszliszt/zabliszt/mákliszt/mandulaliszt/rizsliszt/gesztenyeliszt2 db tojásfehérje80 g cukorpótló (/cukor)mandulaforgács a forgatáshoz A diót és a mandulát ledaráljuk. A tojásfehérjét lazán felverjük, beletesszük a diót és a mandulát, a cukrot és a 2 kanál lisztet,majd összekeverjük. Kis gömböket formálunk majd megforgatjuk a mandulaforgácsban. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és kb. 8-10 perc alatt megsütjük.Vigyázzunk hamar készen van, nehogy túlsüssük.Puha, finom süteményt kapunk. A recept ötletét a kifőztük.hu oldalán találtuk. DesszertMagyargluténmentes keksz
Fhéjas kakaós keksz 400 g Schar mix B (/It' s us miklos univerzális liszt)2 db tojás150 g cukor100 g darált mandula250 g növényi margarin (/vaj)1 teáskanál só2 evőkanál natúr kakaópor1 csomag vaníliás cukor1 teáskanál fahéj1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszegA töltelékhez:250 g pikáns ízű lekvár /szeder, áfonya300 g ét tortabevonó csokoládé A hozzávalókból a kakaó, fahéj, szegfűszeg és a vaníliás cukor kivételével rugalmas tésztát gyúrunk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztához hozzádolgozzuk a kakaóport, a másikhoz a vaníliás cukrot és a fűszereket.A tésztagombócokat fóliába csomagolva hűvös helyen pihentessük, akár egy nappal korábban is elkészíthetjük. Rizsliszttel megszórt deszkán kb. 3...
Parajfőzelék fasírttal Főzelékhez:1 csomag mirelit paraj3-4 gerezd fokhagyma30 g rizsliszt1 dl rizsital (/tej/laktózmentes tej)1,5 dl rizstejszín (/főzőtejszín/laktózmentes tejszín)só, bors (ízlés szerint)A fasírthoz: 500 g darált hús2 db tojás (/tojáspótló )1 db nagyobb fej vöröshagyma3 gerezd fokhagymazsemlemorzsa (gluténmentes)só, bors (ízlés szerint) ParajfőzelékVilágos, zsemleszínű rántást készítünk. Levesszük a tűzről, és a zúzott fokhagymát elkeverjük benne. A felengedett parajt hozzáadjuk, jól elkeverjük, majd felöntjük a rizstejszínnel. Ízlés szerint adhatunk hozzá rizstejet. Sóval,borssal ízesítjük.FasírtA húst a tojásokkal, a nagyon finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával és 2-3 evőkanál zsemlemorzsával jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint majoránnával ízesítjük. Nedves kézzel diónyi golyókat formázunk...
Kevert citromos sütemény Nagyon gyorsan elkészíthető, isteni puha sütemény 3 db M-es méretű tojás100 g cukor12 g vaníliás cukor130 g növényi joghurt60 ml növényi olaj200 g It's us rizsliszt12 g sütőpor1 teáskanál citrompaszta vagy 1 citrom reszelt héja Üssük egy keverőtálba a tojásokat, és lazán verjük fel a cukorral, vaníliás cukorral egy kézi habverővel. Adjuk hozzá a joghurtot, az olajat, és keverjük össze.Öntsük a rizsliszthez a sütőport, keverjük el benne, és mehet a tojásos keverékhez. Adjuk hozzá a citrompasztát vagy a citrom reszelt héját.Kézi habverővel keverjük csomómentesre, és simítsuk egy sütőpapírral bélelt, kb. 12×22 cm-es kenyérsütő formába.170 fokra...
Sörtésztában sült zöldségek Ropogós sült zöldségek 2 rózsa brokkoli1 kisebb cukkini3 fej gomba100 g csicseriborsóliszt (/rizsliszt)4 db tojás300 g Schar mix B1 l étolaj1 kg jég1 üveg gluténmentes sörízlés szerint só, bors A megmosott zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a lisztben megforgatjuk, hogy a tészta, később ne folyjék le róluk. A sört egy nagyobb tálba töltjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, sót, borsot, és a jeget.A jég belekeverésével a tészta finom ropogóssá válik. A zöldségeket belemártjuk a tésztába és bő, forró olajban 5-6 perc alatt készre sütjük. Előétel, FőételMagyar