Milyen táplálkozás-élettani jelentősége van a gabonaféléknek? Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. A cereáliák összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrások is jelentősek. A gabonafélék a pázsitfűfélék családjába tartozó nagy keményítő tartalmú, lisztes szemtermésű növények, közülük ma is a legelterjedtebb a búza. A Földön élő mintegy 300000 növényfajnak csak a töredéke, nagyjából 150 fáj szolgál az emberek és állatok táplálékául. Mindennapi táplálkozásunk 50%-át a kukorica, burgonya, rizs és búza szolgáltatja. A legismertebb kalászos gabonaféléket glutén típusú fehérjéik miatt (a búza glutént, a rozs secalint, az árpa hordeint tartalmaz)...
Gluténérzékenység és 1-es tipusú diabetesz A cikk tetszőleges részét a címekre kattintva közvetlenül is elérheti. A cukorbetegség és gluténérzékenység kialakulásának okai A coeliakia (CD) és az 1-es tipusú diabetesz (1TDM) gyakori együttes előfordulása régóta ismert és több vizsgálat foglalkozik a két betegség kapcsolatának feltárásával. Mindkét kórkép ún. multifaktoriális betegség, melyek genetikailag fogékony egyénekben az öröklött hajlam és a környezeti faktorok együttes eredményeként alakulnak ki. Közös bennük, hogy mindkettő hátterében kóros autoimmun folyamatok fennállását igazoló autoantitestek mutathatóak ki. 1TDM esetében a hasnyálmirigy, inzulintermelésért felelős béta-sejtjei pusztulnak el. A szigetsejtellenes antitestek már a betegség felismerése előtt évekkel megjelennek és újonnan diagnosztizált...
December, az év utolsó és talán legédesebb hónapja. A következő hetek a közelgő Karácsony szellemében telnek, napról-napra mindenhol érezhető lesz az ünnep illata és hangulata. A meghitt karácsonyhoz hagyományosan hozzátartoznak az édes, mézes, fűszeres sütemények. Az év vége azonban egyben az újévi fogadalmak ideje is, amit persze az esetek nagy részében nem tartunk be. A legáltalánosabb fogadalmak egyike az életmódváltás, egészséges étkezés, fogyás. De miért is ne kezdhetnénk megvalósítani ezeket már most? Készítsük el az ünnepi menüt egészségesebben Az egészséges ünnepi menü összeállításához itt találtok hasznos tanácsokat. A megfelelő édesítő anyag kiválasztásához pedig ezzel a cikkel szeretnénk segítséget...
A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelemforrás volt. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma is igen jelentős. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza,...
Az emésztőrendszer az a kapu, melyen keresztül a tápanyagok (nutriensek) a szervezetbe kerülnek. Az emésztés és felszívódás többlépcsős, összetett folyamata során a táplálékkal felvett makro tápanyagok - fehérjék, zsírok, szénhidrátok - felszívódásra alkalmas egységekre bomlanak le, elsősorban a vékonybélben. Az így keletkező végtermékek, döntően aminosavak, zsírsavszármazékok, monoszacharidok, a mikro tápanyagokkal - vitaminok, ásványi anyagok - és a vízzel együtt szintén főleg a vékonybél nyálkahártyán keresztül kerülnek a nyirok és vérkeringésbe. Az emésztés, számos emésztőenzim közreműködésével, meghatározott sorrendben történik. Emésztőenzimeket termelnek a nyálmirigyek, a gyomor, a hasnyálmirigy és a vékonybél is. Az emésztés szabályozásában több, a gyomor-bélrendszer által termelt hormonszerű...
Életmódváltásról szóló cikksorozatunkkal elérkeztünk az egyik sarkalatos ponthoz a diétához. A szó eredeti jelentése tudatosan megválasztott étrend. A tudatosság egyrészt az igényeknek, szükségleteknek megfelelően egyénre szabott diétára, másrészt az étrend összeállításához a megfelelő élelmiszerek kiválasztására is vonatkozik. A tudatos szemléletváltáshoz pedig kellő ismeretekre van szükségünk, mind az alapvető táplálkozás élettani fogalmakat, mind a felhasznált élelmiszereket illetően. Szerencsére egyre többen ismerik fel az étrend és az egészség közötti szoros kapcsolatot, a táplálkozás gyógyító és megelőző szerepét és egyre többen igénylik, hogy egészségük megőrzéséhez minél több információhoz jussanak. Az élelmiszerekkel kapcsolatos információforrás maga a termék, illetve a hozzá tartozó csomagolás. Az...
A karácsony közeledtével arra gondoltunk, hogy összegyűjtünk Nektek egy pár ínycsiklandozó receptet az ünnepi menühöz. A zord, borús téli hónapok alatt hajlamosak vagyunk bezárkózni a lakásba és elkényelmesedni. Ilyenkor jellemzően többet eszünk, mint amennyit szervezetünk igényel. A téli hónapok alatt jobban kívánjuk az energia-dúsabb ételeket, elsősorban a szénhidrátot, így nehezen tudunk lemondani az édesség utáni vágyról és a nassolásról. Sokszor észre sem vesszük, hogy a TV előtt ülve milyen gyorsan megeszünk egy zacskó chipset vagy egy tábla csokoládét. Jó hír, hogy karácsonykor sem kell lemondani a finom fogásokról, ünnepi ételekről, egy kis odafigyeléssel máris egészségesebbé tehetjük az ünnepi menüt. Ha a...
Tippek, tanácsok az egészséges torkoskodáshoz Farsang a bálok, bulik, disznóvágás, kocsonyafűzés, szóval a nagy evések ideje. Még alig keveredtünk ki az év végi káposzta, hal, pulyka és bejgli áradatból máris itt az újabb ok, hogy elcsábuljunk és megszegjük újévi diétás fogadalmainkat:-) Azért ne szaladjunk ilyen előre:-) , mert a hamvazó szerdát követő 40 napos böjt alatt persze lesz lehetőség ledolgozni a felesleges kalóriákat, de aki a farsangot is az egészséges életmód szabályai szerint vészelné át az alábbi cikkünkben számos tanácsot praktikát találhat. Ide kattintva hasznos tanácsot, praktikákat olvashatsz, hogyan farsangolj egészségesebben A farsang körüli szokásokról, hagyományokról itt olvashatsz...