Ugrás a tartalomhoz
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
Dietabc Logo 500
Ikon Diabetikus
Fehérjeszegény diéta
Gluténmentes diéta
Reform táplálkozás
Tejcukor mentes diéta
Tejmentes diéta
Tojásmentes diéta
Icon-facebook Icon-instagram-1
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Dietabc Logo 500
Icon-facebook Icon-instagram-1
Kezdőlap / KÖZÖS címkék / fehérjeszegény diéta

fehérjeszegény diéta

Szűrés tartalom szerint

Szűrés tartalom szerint
  • Összes
  • Ti kérdeztétek (2)
  • Receptek (1)

Keresés

Keresés

Sorrendezés

Sorrendezés
Tudástár
Ribiszke
Ribiszke táplálkozás-élettani hatása
  A ribiszke termésmennyisége a  bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel. • Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet. • Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke. • Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti. • Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb. • A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik. • Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása. • A ribizli olaj...
Megnézem
Tudástár
Zsíradékok
Lipidek jelentősége
A lipidek valamennyi szövetünkben, szervünkben megtalálhatóak, kb. a testtömeg 10%-át teszik ki. Legnagyobb részben a zsírszövetben a zsírsejtekbe zárva találhatóak (depó zsír). Ékezési szokásoktól függően a napi kalória szükséglet 30-40%-át fedezik. Az állati és növényi szövetek zsírjai (lipidjei) eltérő szerkezetűek és kémiai szempontból az emberi szervezet lipidjei is különböznek egymástól. Közös fizika-kémiai tulajdonságuk hogy vízben relatíve rosszul oldódnak, ezért „apolárosnak”, vagy hidrofóbnak is nevezik őket. Ezzel szemben jól oldódnak az úgynevezett „poláros” zsíroldószerekben, mint éter, kloroform, aceton, benzin, alkohol. Polaritásuk döntően befolyásolja biológiai funkciójukat. Legfontosabb funkcióik az élő szervezetben: 1.    Hatékony energiaforrások, 1 g zsír kalorikus értéke 39,0 kJ/g (9,3 kcal/g), ez körülbelül kétszerese a fehérjék és szénhidrátok elégetésével nyerhető energiának. Ideális energia raktárak, mivel hidrofóbok lévén csekély vizet kötnek...
Megnézem
Tudástár
Reggeli
Köszvény diétája
Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul.   Nyersanyag válogatás szempontjából válasszuk az alacsony purin tartalmú, energiaszegény, és zsírszegényen elkészített ételeket. Az étrend gerincét a zöldségfélék, gyümölcsök és ceráliák képezzék. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás! Ajánlott és nem ajánlott nyersanyagok: Zöldség és főzelékfélék Ajánlott: sárgarépa, főzőtök, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta, paprika, fejes saláta, patisszon, cukkini, burgonya, petrezselyemgyökér, gomba, cékla, sütőtök, póréhagyma, vöröshagyma, uborka, paradicsom, retek, zeller. Kis mennyiségben illetve ritkán javasolt: zöldbab, paraj, zöldborsó,...
Megnézem
Tudástár
Egészséges
Vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási referencia értékei
Megnézem
Tudástár
Szilva
Szilva jelentősége táplálkozásunkban
  Szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A hazai szilva szezonja  júliustól egészen októberig tart, importból pedig bármikor kerülhet szilva az asztalunkra. Táplálkozás-élettani hatása a szilva nem tekinthető gyógynövénynek beltartalmi értéke kiemelkedő népi gyógyászatban meghűléses betegségek esetén jó hatással van szervezetünkre a népi gyógyászat szerint nátha ellen fogyasszunk reggelente 6-8 szem aszalt szilvát, ami pár napon belül megszüntetheti a makacs náthát kiváló frissítő, serkentő hatású gyümölcs a friss és aszalt szilva igen gazdag káliumban vitaminok közöl kiemelkedik a B1 és B2-vitamin tartalma növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben magas rosttartalmának köszönhetően,...
Megnézem
Tudástár
Anyatej
Anyatejes táplálás szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében
21 éve már, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából. Júliusi cikkünkben az allergiaprevenció szempontjából kapcsolódunk a jeles naphoz.   Anyatejes táplálás előnye       Az anyatej a csecsemő számára a legértékesebb és egyben a legfontosabb táplálék A legújabb ajánlás szerint az Egészségügyi Minisztérium 2009-es protokollja alapján az egészséges csecsemő számára a kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt A 6 hónapon át sikeresen szoptatott csecsemőknél a kiegészítő táplálás valamint a glutén bevezetése a 17-26. hét között ajánlott Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy...
Megnézem
Tudástár
Fruktóz
Tavaszi feltöltődés vitaminokkal
  A téli hónapok alatt jellemző, hogy energia-dúsabb és vitaminban szegényebb ételeket fogyasztunk. Szervezetünk egészségének megőrzéséhez és a jó közérzet eléréséhez elengedetlen a vitaminok megfelelő pótlása. Nagyon fontos, hogy tavasszal feltöltsük szervezetünk vitaminraktárait. Sokszor nevezzük a tél végi időszakot tavaszi fáradtságnak is. Hasznos tanácsok tavaszi fáradtság ellen:   napi 30 perc fizikai aktivitás kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás megfelelő folyadék bevitel (napi 2-3l) napi 8 óra alvás töltsünk minél több időt a szabad levegőn Vitaminok szerepe táplálkozásunkban   A vitaminok olyan esszenciális táplálék-összetevők, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, csak a bevitt táplálékon keresztül jutunk hozzájuk, így elengedhetetlen részét képezik...
Megnézem
Tudástár
élelmiszercímke
A kötelező allergén összetevők feltüntetése a csomagoláson
Megnézem
Tudástár
Víz Fogyasztás
Folyadékpótlás jelentősége táplálkozásunkban
„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry) A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat.Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Víz szerepe szervezetünk felépítésében   részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban a vérnyomás szabályozásában megfelelő...
Megnézem
Tudástár
Sütőtök
Sütőtök jelentősége táplálkozásunkban
A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő, igazi vitamin bombának is nevezhetjük. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik.  Legnagyobb termesztő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén található. Táplálkozás-élettani szerepe: télen fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban vitaminok közül kiemelkedik B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma jelentős még a kalcium, cink, mangán és réztartalma is felhasználása sokrétű: készíthetünk belőle köretet, sós és édes süteményeket, krémlevest, salátát, ivólét   Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben: Energia: 336 kJ/80kcal Fehérje: 1,5 g Szénhidrát: 16,5 g Zsír: 0,6 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 40 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 40 qg Folsav: 25 qg Karotin: 4,0 mg C-vitamin:...
Megnézem
Tudástár
0
Fogyókúráról általában
A túlsúly és az elhízás korunk egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, mely különféle betegségekre hajlamosít. Az elhízás leginkább helytelen életvitel miatt alakul ki, amelyben döntő szerepet játszik a kevés testmozgás, rendszertelen és hibás táplálkozási szokások.
Megnézem
Tudástár
Pohár Víz
A víz szerepe táplálkozásunkban
A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Az újszülött szervezete 72%, a felnőtteké 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz. A testvíz legnagyobb hányada sejten belül, kisebb része sejten kívül található (vérplazma, nyirok, vizelet, nyál, emésztőnedvek, orrváladék, könny és izzadság). Felnőttek napi...
Megnézem
Tudástár
Zöldség
Zöldségek és gyümölcsök jelentősége táplálkozásunkban
A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát. Hasznos tanácsok a mindennapokban • Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt Tipp: fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget vagy...
Megnézem
Tudástár
Só
A kötelező tápértékjelölés alól mentesülő élelmiszerek
Az 1169/211/EU rendelet szerint az alábbi termékek mentesülnek a kötelező tápértékjelölés alól. feldolgozatlan termékek, amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak; feldolgozott termékek, amelyeken feldolgozásként kizárólag érlelést végeztek, és amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak; emberi fogyasztásra szánt vizek, beleértve azokat is, amelyekben az egyedüli hozzáadott összetevő a szén-dioxid és/vagy az aromák; fűszernövény, gyógynövény,, fűszer vagy ezek keveréke; só és só helyettesítők; asztali édesítőszerek; kávé- és cikóriakivonatok, egész vagy őrölt kávébab és egész vagy õrölt koffeinmentes kávébab; olyan gyógynövény- és gyümölcstea, tea, koffeinmentes tea, instant vagy oldható tea vagy teakivonat, koffeinmentes instant vagy oldható tea vagy teakivonat, amely a tea...
Megnézem
Tudástár
Körte
Körte jótékony hatása táplálkozásunkban
A körte az egyik legismertebb mérsékelt égövi gyümölcs. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot biztosít szervezetünk részére. A körte nem gyógynövény, de jelentős  gyógyhatással bír szervezetünkre nézve. Táplálkozás-élettani hatása segíti az emésztést, ugyanis az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrában is fogyasztható naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását magas a vitamin és ásványi anyag tartalma vízhajtó hatású javasolt gyomorpanaszok esetén is bórtartalma növeli a mentális éberséget Tápanyagtartalom 100 g körtében Energia: 218 kJ/ 52 kcal Fehérje: 0,4 g Szénhidrát: 12 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 15,7 mg Kálium: 100 mg Magnézium: 10...
Megnézem
Tudástár
Görögdinnye
Görögdinnye jelentősége táplálkozásunkban
  A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk. Szezonja július elejétől szeptember elejéig tart.   Táplálkozás élettani hatása A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító.   Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.   A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a...
Megnézem
Tudástár
117560810 01bf9a2546 M
Kalcium anyagcsere szabályozása
Kalcium anyagcsere szabályozása 1.    1,25(OH)2 D3→ Ca2+ felszívódás fokozása a bélből 2.    PTH→ Ca2+ mobilizálás a csontból, foszfát ürítés növelése a vesében 3.    kalcitonin→ Ca2+ mobilizálás gátlása a csontból 4.    glukokorticoidok, növekedési hormon, ösztrogének → a táplálékkal felvett Ca2+ 30-80%-a a vékonybél felső szakaszán aktív transzporttal szívódik fel, a felszívódást a 1,25(OH)2 D3 szabályozza → a Ca2+ felszívódás a szervezet igényeihez alkalmazkodik (Ca2+ szint csökkent → 1,25(OH)2D3 szintézis fokozódik → felszívódás is fokozódik és fordítva) → a felszívódást gátolják a foszfátok, az oxalátok (oldhatatlan sókat képeznek) és a lúgos kémhatású anyagok (oldhatatlan kalcium-szappanok képződnek) → a fehérjék a felszívódást...
Megnézem
Tudástár
Táplálkozás Egészségesen
Mi fán terem az életmódváltás?
Napjaink igen divatos témája az életmódváltás Hogyan kezdjünk neki az életmódváltásnak? Változtassunk! szokásainkon, életmódunkon, táplálkozásunkon, őrizzük meg egészségünket. Kampány felhívások, könyvek, cikkek, riportok tucatjaival találkozunk naponta, melyek az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás szerepére hívják fel a figyelmet. Tényleg csak egy divatirányzat? Vajon miért vagyunk olyan fogékonyak éppen most erre a témára? Valóban érdekli ez a mai kor emberét? Remélhetőleg érdekli és célba találnak, minél szélesebb körbe eljutnak és alapvető tudássá válnak ezek az ismeretek. Ahogy környezetünk megóvásában úgy egészségünk megőrzésében is döntő szerepünk és felelősségünk van. Az ismert „civilizációs betegségek” kialakulásukért kb. 70%-ban táplálkozási, környezeti,...
Megnézem
Tudástár
Körte
Zöldség, gyümölcs tápanyagtáblázat
Az adatok 100 g termékre vonatkoznak Forrás:springmed.hu Zöldségek, gyümölcsök energia, fehérje, zsír, szénhidrát, Kálium, Foszfor, Kalcium, Nátrium tartalma
Megnézem
Tudástár
Víz
Éltető elemünk a víz – a természetes szomjoltó
„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." (Saint-Exupéry) A víz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „táplálék”. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Már 4-5 napos folyadékhiány végzetes kiszáradáshoz vezethet, még étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember. Szomjazás esetén elsőként az izmok víztartalma csökken, ami fokozott izomingerlékenységgel és fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Az emberi szervezet víztartalma az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Az újszülött szervezete 72%, a felnőtteké 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz....
Megnézem
Tudástár
Sav Bázis
Sav-bázis egyensúly
Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy szervezetünk sav-bázis egyensúlyának módosításával egészségesebbé válhatunk, javulhat közérzetünk, megszabadulhatunk betegségeinktől. Valójában mit is jelent a szervezet lúgosítása és ez milyen hatással van, az egészségünkre? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének januári hírlevelében részletes leírást talál, amit mi is összefoglaltunk. . A „lúgosítás” lehetséges előnyei és veszélyei Az egészségünk megőrzése, megóvása, visszaszerzése érdekében gyakran fordulunk speciális étrendek, divat diéták, jól hangzó, különleges, vagy inkább ismerősen csengő módszerekhez. Laikusként is hasznos megismerni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a táplálékcsoportokat, tisztában lenni az ennivalóból származó energia és a tápanyagok fogalmával, szerepével. Ugyanakkor az egyénre szabott, hosszú távon...
Megnézem
Tudástár
Vitaminok
Vitaminok napi beviteli értéke
A táblázat a vitaminok napi minimális és maximális beviteli értékét mutatja (mkg-mikrogramm, NE-Nemzetközi Egység, NK-nincs adat)     Forrás: MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél V. évfolyam 3. szám, 2012. március
Megnézem
Tudástár
Táplálékallergia Tünetei
Amit a táplálékallergiáról tudni kell
  A táplálékallergiás megbetegedések száma az elmúlt 10-15 évben folyamatosan növekszik. Egyre fiatalabb életkorban és egyre gyakrabban jelenik meg súlyos tüneteket okozva. A táplálékallergia olyan reprodukálható adverz reakció, amikor egy bizonyos ételre vagy ételekre IgE- vagy nem- IgE- mediált immunválasz során alakulnak ki a klinikai tünetek. Csecsemők és kisdedeknél 6-8%-ban jelentkezik ilyen, a megszokottól eltérő tünetegyüttes. Csecsemő és kisgyermekkorban jelentkező táplálékallergia gyakran okoz bőrpanaszokat. Jellegzetes tünete, a hámló, vörös, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma. A gyakori tünetek közé sorolható még a hasfájás, puffadás, esetleg hányás. A táplálékallergiák előfordulási gyakoriságát befolyásolja a földrajzi terület, és a különböző kultúrák táplálkozási szokásai. Az egész...
Megnézem
Tudástár
Tudatos Táplálkozás
Életmódváltás – egészségtudatos táplálkozás – tudatos vásárlás –
Életmódváltásról szóló cikksorozatunkkal elérkeztünk az egyik sarkalatos ponthoz a diétához. A szó eredeti jelentése tudatosan megválasztott étrend. A tudatosság egyrészt az igényeknek, szükségleteknek megfelelően egyénre szabott diétára, másrészt az étrend összeállításához a megfelelő élelmiszerek kiválasztására is vonatkozik. A tudatos szemléletváltáshoz pedig kellő ismeretekre van szükségünk mind az alapvető táplálkozás élettani fogalmakat, mind a felhasznált élelmiszereket illetően. Az élelmiszerekkel kapcsolatos információforrás maga a termék, illetve a hozzá tartozó csomagolás. Az élelmiszeren feltüntetett pontos, valósághű, fogyasztót nem félrevezető információk segítségével a vásárlók tájékozottan választhatnak a piacon lévő élelmiszerek közül.   Magyarországon 2004 óta van érvényben az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II....
Megnézem
Tudástár
Alma2
Alma jótékony hatása
  Az alma a rózsavirágúak családjába tartozó nemzetség. Az alma a gyümölcsök közül az egyik legjelentősebb és legnagyobb mennyiségben termesztett, illetve fogyasztott gyümölcsünk.  "Napi egy alma elfogyasztásával elkerülhetjük az orvost"- tartja a népi mondás. Táplálkozás élettani jelentősége jelentős a rost, sav, vitamin és ásványi anyag tartalma az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon ilyen vegyületek kiemelkedő a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, cink-, mangán, és  C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül az alma pektin tartalma a legmagasabb, jótékony hatással bír emésztésünkre napi két alma elfogyasztásával megelőzhetjük a székrekedés kialakulását frissen préselt almalé kiváló üdítő hatású és kiválasztást fokozó ital...
Megnézem
Tudástár
Sárgadinnye
Sárgadinnye jelentősége táplálkozásunkban
A nyár másik nagy kedvenc gyümölcse a sárgadinnye.A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukortartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek. Táplálkozás-élettani jelentősége hatékony mindenféle lázas és gyulladásos betegségekre meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára fogyasztása javasolt vékony és vastagbél gyulladás esetén is gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti Jótékony hatású sárgadinnyelé  A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával...
Megnézem
Tudástár
Egészséges Táplálkozás
Zsírsavak
A zsírsavak a lipidek építőkövei, csoportosításuk és elnevezésük is a zsírsavlánc hossza és telítettsége valamint a kettős kötések helye alapján történik. Az adott lánc hosszúsága az egymáshoz kapcsolódó szénatomok számától függően - rövid szénláncú: kevesebb mint 6 szénatom - közepesen hosszú szénláncú: 6-10 szénatom - hosszú szénláncú: több mint 10 szénatom lehet. A telítettséget a szénatomokat összekapcsoló kötések határozzák meg. A telített zsírsavak: vajsav (4:0), laurinsav (12:0), mirisztinsav (14:0), palmitinsav (16:0), sztearinsav (18:0), stb. kettőskötést nem tartalmaznak. A különböző mértékben telítetlen zsírsavak attól függően, hogy egy vagy több kettős kötést tartalmaznak - egyszeresen telítetlen: palmitoleinsav (16:1), olajsav (18:1) -...
Megnézem
Tudástár
Cékla2
Cékla jelentősége táplálkozásunkban
A cékla Őshazája a Földközi-tenger vidéke.  Régen levelét használták fel különböző gyógyászati célokra. Zöldségnövényként i.e. 3000 óta ismert. A cékla jelentős vitamin és ásványi anyag forrásunk. Kiemelkedő a B1, B2, B6, foszfor és vastartalma, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint és folsavat is.  Teljesen beérett állapotában, sötét, párás helyen hónapokig is eltartható. Gyógyhatása Magas a kálium és magnézium tartalma Kiváló antioxidáns hatású. Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt és a csontokat. Hatását a legjobban nyersen fejti ki.  Forrás: Dr. Nagy Ernő:...
Megnézem
Tudástár
Olajos Mag
Olajosmagvak és gabonafélék tápanyagtáblázat
Az adatok 100 g termékre vonatkoznak
Megnézem
Tudástár
Csontritkulás
Ön Vigyázz Csontjai Egészségére?
  Jelenlegi becslések szerint a csontritkulás vagy orvosi nevén az osteroporosis a magyar lakosság kb. 7-10% érinti, vagyis körülbelül 900 ezer osteoporosisos ember él ma Magyarországon. Közülük mintegy 200 ezer beteget gondoznak az osteoporosis centrumokban. A megdöbbentően magas gyakoriság okaként a civilizációs ártalmakat, a mozgásszegény életmódot és a helytelen táplálkozást említik a jelentős szerepet játszó örökletes tényezők és egyéb társbetegségek okozta rizikófaktorok mellett. A csontritkulás megelőzésének érdekében sokat tehetünk céltudatosan kialakított életvitellel. Az úgynevezett elsődleges megelőzés célja a minél optimálisabb csúcs csonttömeg elérése, melyre serdülőkorban és fiatal felnőttkorban van lehetőségünk. Ma már az is ismert, hogy az egészséges táplálkozás,...
Megnézem
Tudástár
Elhízás
Mi fán terem az életmódváltás?
2-es típusú diabétesz a megelőzhető népbetegség   Októberi cikkünkben azt kezdtük boncolgatni, vajon mi késztetheti napjaink emberét arra, hogy megszokott életvitelén változtatva egészségesebben éljen, tudatosabban táplálkozzon, többet mozogjon. Az egészségtelen életmóddal összefüggő betegségek sora a tapasztalat szerint már gyermekeinket is veszélyezteti. Szomorú tény, hogy az elmúlt évek során az elhízott gyermekek száma gyorsabban nőtt, mint a felnőtteké és ismert az is, hogy a kövér gyerekek 25-80% -a felnőttkorában is túlsúlyos lesz. Az elhízás már serdülőkorban olyan komplex anyagcserezavarokhoz vezet, melyek korábban csak a 40 éven felüli korosztályt.  A gyerekek között is egyre gyakoribb 2-es típusú diabétesz előfordulását is a...
Megnézem
Tudástár
Gomba
Gombák, zöldfűszerek tápanyagtáblázat
Az adatok 100 g termékre vonatkoznak Forrás: www.springmed.hu
Megnézem
Tudástár
őszibarack
Őszibarack
Kína középső és északi részein honos. Minőségét a tápanyagtartalma határozza meg, minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamintartalma. Táplálkozás-élettani jelentősége fogyasztása jó hatással van egészségünkre jelentős az ásványi anyag tartalma, mely az izmok és csontok felépítésében vesz részt sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak magas víztartalmának köszönhetően  kiváló szomjoltó frissítő, üdítő hatású magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést Tápanyagtartalom 100 g termékben Energia: 172 kJ/41 kcal Fehérje: 0,7 g Szénhidrát: 9,0 g Foszfor: 12 mg Kalcium: 5,7 mg Kálium: 183 mg Magnézium: 10 mg B1-vitamin: 20 qg B2-vitamin: 20 qg Folsav: 2,5 qg C-vitamin: 7...
Megnézem
Tudástár
Terhesség
Anyatejes táplálás szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében
Tartalom: Anyatejes táplálás előnye Az allergia megelőzésére vonatkozó aktuális nemzetközi ajánlások Az allergia szempontjából veszélyeztetett családok gyermekei számára javasolt Kizárólagos és teljes szoptatás definíciója Mit tehetünk anyatej hiányában? Mikortól adhatunk glutént tartalmazó élelmiszert gyermekünknek? A nemzetközi irányelvek szellemében született magyarországi ajánlás Forrás Több mint 20 éve már, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából. Júliusi cikkünkben az allergiaprevenció szempontjából kapcsolódunk a jeles naphoz. 1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet írta alá az "Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről...
Megnézem
Tudástár
Szendvics
Feltöltődés vitaminokkal
Szervezetünk egészségének megőrzéséhez és a jó közérzet eléréséhez elengedetlen a vitaminok megfelelő pótlása. Nagyon fontos, hogy tavasszal feltöltsük szervezetünk vitaminraktárait. Hasznos tanácsok fáradtság ellen: • napi 30 perc fizikai aktivitás • kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás • megfelelő folyadék bevitel (napi 2-3l) • napi 8 óra alvás • töltsünk minél több időt a szabad levegőn Vitaminok szerepe táplálkozásunkban A vitaminok olyan esszenciális táplálék-összetevők, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, csak a bevitt táplálékon keresztül jutunk hozzájuk, így elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásnak. Kivételt képez a D és K-vitamin, melyeket a bélbaktériumok is képesek előállítani. A téli hónapokban...
Megnézem
Tudástár
Táplálékallergia Tünetei
Táplálékallergia tünetei
Megnézem
Tudástár
Egeszség Boldogság
Hogyan töltődjünk fel ősszel is?
Őszi feltöltődés Október sokunk számára az őszi hónapot juttatja eszünkbe. Az ősz beköszöntével és a nappalok rövidülésével, egyre többször gondolunk a borús, hűvösebb napokra. Hajlamosak vagyunk a szürke, sötét délutánokon begubózni és leülni a Tv-elé. A rossz idő ellenére is fontos, hogy ősszel se feledkezzünk el egészségünk megőrzéséről és szervezetünk megfelelő feltöltődéséről! Ősszel a hőmérséklet csökkenése, a nappalok rövidülése, a kevesebb napsütés és a megváltozott napi rutin mind hatással vannak szervezetünkre. Hogyan védekezzünk az őszi fáradtság ellen? Adunk néhány tippet, hogyan töltődj fel a borús napokon is! Nem lehet elégszer hangsúlyozni a MOZGÁS fontosságát! Mozogjunk hetente legalább 3-4 alkalommal...
Megnézem
Tudástár
Szőlőfürt
Szőlő jótékony hatása (Vitis vinifera)
A szőlőfélék a bengevirágúak rendjének egyik családja. A szőlő a legrégebben termesztett kultúrnövényünk. Kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonsága azonos értékű az almával. Táplálkozás-élettani jelentősége táplálkozástani szempontból igen értékes gyümölcs jelentős a vitamin és kalcium tartalma fogyasztását javasolják vesekő,vesegyulladás és epekő esetén jelentős az antioxidáns tartalma a szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes  B1, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma kiemelkedő   Tápanyagtartalom 100 g szőlőben Energia: 328kJ/78kcal Fehérje: 0,6g Szénhidrát: 18,1g Foszfor: 75 mg Kalcium: 28,2g Kálium: 195 mg Magnézium: 14 mg Nátrium: 2,3 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 50 qg Folsav: 5,2 qg C-vitamin: 5 mg Élelmi rost: 5,4 g   Forrás: Dr. Nagy...
Megnézem
Recept
Gluténmentes Kalács
Fehérjeszegény Mézes Gesztenyés Kalács
  Mézes gesztenyés kalács Puha mézes gesztenyés kalács Hozzávalók a tésztához:500 ml rizsital (vagy tej/laktózmentes tej)50 g élesztő50 g cukor30 g méz250 g gluténmentes/fehérjeszegény liszt50 g margarin2 db tojás (vagy 2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por )2 tasak vaníliás cukor1 csipet sómézeskalács fűszer (ízlés szerint)A töltelékhez:50 g mazsola150 g gesztenyemassza100 ml rizsital (vagy tej/laktózmentes tej)80 g méz2 tasak vaníliás cukor1 evőkanál fehérjeszegény zsemlemorzsa (vagy keményítő)fahéj, rumaroma (ízlés szerint) A fehérjeszegény liszthez keverjük az élesztőt. A vajat vagy margarint felmelegítjük, fokozatosan hozzáadjuk a mézet, cukrot, vaníliás cukrot,rizstejet, sót, és az összekevert tojáspótló port. Majd hozzáöntjük az elkevert élesztős masszához. Félretesszük,...
Megnézem
Recept
Fehérjeszegény Tészta Recept
Fehérjeszegény Zöldséges Rakott Tészta
  Hozzávalók: 50 dkg fehérjeszegény  orsó tészta (Balviten PKU orsó tészta) 2 tojásnak megfelelő tojáspótló por 3 dl fehérjeszegény tej, pl: rizsital 5 dkg fehérjeszegény liszt 3 dl passzírozott paradicsom 3 dkg vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 15 dkg sárgarépa 15 dkg cukkini, 10 dkg gomba 1 cs friss oregánó só, bors Elkészítés: A hagymát, zöldségeket, gombát felszeleteljük. Egy serpenyőben olíva olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, zöldséget és megpirítjuk. A tésztát megfőzzük, leszűrjük. 2 tojásnak megfelelő tojáspótló port vízzel elkeverünk, hozzáadjuk a lisztet, rizstejet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk. Az aljára kerül egy réteg tészta, erre...
Megnézem
Recept
Fehérjeszegény Kenyér
Fehérjeszegény kenyér
Fehérjeszegény kenyér 500 g fehérjeszegény kenyér3 evőkanál olaj20 g élesztő450 ml víz (vagy növényi ital)2 evőkanál tejföl1 teáskanál só2 teáskanál cukor1 evőkanál ételízesítő Egyközepes méretű kenyérformát kiolajozunk. A hozzávalókat keverőtálba tesszük, és robotgép segítségével kidolgozzuk. A galuskatészta állagú masszát a formába simítjuk. Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük. 180-200 °C – on 30 percig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, és csak ez után szeleteljük. ReggeliNemzetközifehérjeszegény kenyér  
Megnézem
Recept
Creator: Gd Jpeg V1.0 (using Ijg Jpeg V62), Quality = 90
Fehérjeszegény kalács és kenyér recept
    Nagyon nagyon finom, puha foszlós kalács Puha kalács tökéletes választás akár tízóraira is Hozzávalók a tésztához:500 ml növényi ital (rizsital)50 g élesztő50 g cukor30 g méz250 g fehérjeszegény liszt (pl. Balviten Krakkói liszt, It''s us Miklos fehér kenyér lisztkeverék)50 g margarin (/vaj)2 db tojásnak megfelelő tojáspótlópor2 tasak vaníliás cukor1 csipet só1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverékTöltelék: 50 g mazsola150 g gesztenyemassza100 ml növényi ital (rizsital)80 g méz2 tasak vaníliás cukor1 evőkanál fehérjeszegény zsemlemorzsa (/keményítő)1 mokkáskanál fahéjízlés szerint rumaroma A fehérjeszegény liszthez keverjük az élesztőt. A vajat vagy margarint felmelegítjük, fokozatosan hozzáadjuk a mézet, cukrot, vaníliás cukrot,rizstejet, sót, és az...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Cukorbetegség, laktóz érzékenység és fehérjeszegény étrend
Kérdés: 37 éve cukorbeteg vagyok, laktóz érzékeny is (a legkisebb mennyiségü tejtermék is problémát okoz), most fehérje szegény étrend kellene a vesém miatt. Tanácstalanul állok a problámám elött. Eddig sok szója félét ettem, mert a magic tej felvitte a cukrom, most ez nem jó mert magas a fehérje tartalma. Mit és hogyan táplálkozzam, 160g CH kell, de ezt csak zöldségekből? Egyébként csak a halat és a csirke húst tudom megenni, mert a vörös húsoktól kiütéses leszek. Várom segítségüket, hol találok könyvet, neten infót? Kedves Orsolya! Az Ön jelenlegi helyzetében a legfontosabb a fehérjeszegény diéta, emellett természetesen a cukorbetegség diétáját...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Táplálékallergia
Ételintolerancia
Kérdés: Tisztelt Hölgyem! Kisfiam 4,5 éves múlt, kb. 1 hónapja diagnosztizáltak Nála ételintoleranciát az alábbi dolgokra: tej, tojás, búzaliszt, rozsliszt, banán, de ezen kívül a szóját, mogyorót és diót sem javasolják Neki fogyasztani most. Azt szeretném kérdezni, hogy tudok -e valahol olyan virslit, felvágottat vásárolni, ami ezeket biztosan nem tartalmazza? Illetve, hogy a Liga és a Delma Light margarint javasolták, hogy egye, de nem tudom, hogy az abban lévő összetevők között lehet -e olyan, ami Neki nem jó (az, hogy növényi olaj van az összetevők között, abból nem derül ki, hogy mi az). A probléma az, hogy sajnos elég válogatós...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Diétás tanácsok vesebetegeknek
Kérdés: Tisztelt Diatetikus! Tájékoztatóikban csak élelmiszer allergiásokról tudósítanak, a veseelégtelenkről semmit nem talátam. Tanácsaikra nagy szükségem lenne.Csak egy vesém van, az is nagyon beszükült. GFR - 20, Kreatinin 200. Várom szíves válaszukat.   Kedves Ödön! Veseelégtelenség esetén a legfontosabb a fehérjeszegény, alacsony foszfor- és káliumtartalmú étrend tartása. Első hallása talán nehéz lehet megfejteni, hogy mit is jelent ez, de a következőkben leírom, hogy tulajdonképpen miből áll a diéta. A zöldségek és gyümölcsök közül szinte mindent fogyaszthat, néhány kivételtől eltekintve. Nem ajánlottak a sóval tartósított zöldségkészítmények és konzervek, illetve nagy mennyiségben a paradicsom, burgonya, sárgarépa, gomba magas foszfortartalmuk miatt. Ezeket...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Veseelégtelenség
Kérdés Kedves Dietetikus! Mik a veseelégtelenségben alkalmazható speciális diétás élelmiszerek (lisztek, keményítők, kenyér- és süteményporok, kenyerek, tészták, édességek, kész- és félkész ételek, tápszerek, étrend-kiegészítők) ? Üdvözlettel, Ágnes Válasz Kedves Ágnes! Veseelégtelenségben beilleszthető speciális fehérjeszegény termékek: A gabonaipari termékek fehérjeszegény változatai, melyek beilleszthetők az étrendbe 3g alatti fehérjetartalom 100 g termékben. Már sokféle gyártó készít fehérjeszegény termékeket, például Balviten, Mester Család bizonyos termékei, Harifen. Lehet kapni fehérjeszegény lisztet, lisztkeverékeket, kenyeret, tésztákat, rizst, darát, pudingport, kenyérmorzsát, tésztát. Liszt helyettesítésére az ételek sűrítésénél használhat étkezési keményítőt is, mert szintén alacsony a fehérje tartalma, például Haas étkezési keményítő, melyek fehérje tartalma 0,4-0,6g/100g. Édes...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Milyen élelmiszereket fogyaszthatok vesebetegként?
Dietetikus kérdés: Kedves Dóra Segítségét szeretném kérni, édesanyám sajnos vesebeteg ezért fehérjeszegény , kálium és foszfor szegény étrendet írtak elő. Még a diétás étrenddel kapcsolatban, nincs sok tapasztalatom, így minden segítséget szívesen fogadok. A rakott tészta recept nagyon tetszik. Dietetikus válasz Kedves Éva! Nagyon fontos, hogy az étrendnek mindig személyre szabottnak kell lennie! Vesebetegség esetén az alábbi élelmiszerek fogyasztása javasolt, illetve kerülendő. A zöldségek és gyümölcsök közül szinte mindent fogyaszthat, néhány kivételtől eltekintve. Nem ajánlottak a sóval tartósított zöldségkészítmények, illetve nagy mennyiségben a paradicsom, burgonya, sárgarépa, gomba magas foszfortartalmuk miatt. A száraz hüvelyeseket (lencse, szárazbab, felesborsó, szója) szintén kerülni...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Tej Tejfehérje
Mely ételek tartalmaznak tejet, tejfehérjét
Kérdés Tisztelt Dietetikus! Kisfiam 4 hónapos volt, amikor apró vér jelent meg a székletében. Csak anyatejet eszik máig is, meg kevés forralt vizet is kapott már. A védőnő és a doktornő rögtön mondta, hogy a (tehén)tejet, tejtermékeket, tejfehérjét (tejport is) tartalmazó ételeket egy időre iktassam ki. Rákerestem az interneten (és kaptam is egy listát a védőnőtől), hogy mely ételek tartalmaznak tejet, tejfehérjét, mit lehet enni, inni és mit nem. Nyilván a legismertebb tejtermékeket tudtam, de fel volt sorolva a marhahús, borjúmájas, marhapárizsi, marhavirsli, vajas és egyéb kekszek, sósságok (ropi) és a barátnőm - akinek a kisfiánál szintén volt -...
Megnézem
Ti kérdeztétek
Tejmentes
Cukorbetegség, laktóz érzékenység és fehérje szegény étrend
Kérdés: 37 éve cukorbeteg vagyok, laktóz érzékeny is (a legkisebb mennyiségü tejtermék is problémát okoz), most fehérje szegény étrend kellene a vesém miatt. Tanácstalanul állok a problámám elött. Eddig sok szója félét ettem, mert a magic tej felvitte a cukrom, most ez nem jó mert magas a fehérje tartalma. Mit és hogyan táplálkozzam, 160g CH kell, de ezt csak zöldségekből? Egyébként csak a halat és a csirke húst tudom megenni, mert a vörös húsoktól kiütéses leszek. Várom segítségüket, hol találok könyvet, neten infót? Válasz: Kedves Orsolya! Az Ön jelenlegi helyzetében a legfontosabb a fehérjeszegény diéta, emellett természetesen a cukorbetegség...
Megnézem
Dietabc Logo.jpg

„Hiszünk a vásárlók teljes körű kiszolgálásában: táplálékallergia szaküzlet, dietetikai tanácsadás, gluténmentes pékség, webáruház, gluténmentes étterem, diétás kávézó.”
Ismerj meg minket.

KAPCSOLAT
DiétABC – P. Geri Kft.
1091 Budapest, Üllői út 149.
Hétfő – Péntek: 07:30 – 18:00
Szombat: 7:30 – 17:00
Telefon (bolt, pékség, rendelés)
+36 1 281 1834
+36 30 394 7032
Telefon (nagyker, webáruház)
+36 1 297 3722
+36 30 529 2388
info@dietabc.hu
INFORMÁCIÓ
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
RÓLUNK
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
Icon-facebook Icon-instagram-1
Arukereso Logo.png
Argep Logo.png
© 2017 - 2025 DiétABC | Minden jog fenntartva.
Webmoments