Ugrás a tartalomhoz
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
Dietabc Logo 500
Ikon Diabetikus
Fehérjeszegény diéta
Gluténmentes diéta
Reform táplálkozás
Tejcukor mentes diéta
Tejmentes diéta
Tojásmentes diéta
Icon-facebook Icon-instagram-1
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Laktózmentes diéta
    • Tejmentes diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Tojásmentes diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Egészségtudatos táplálkozás?
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Dietabc Logo 500
Icon-facebook Icon-instagram-1
Kezdőlap / KÖZÖS címkék / ásványi anyag

ásványi anyag

Szűrés tartalom szerint

Szűrés tartalom szerint
  • Összes
  • Ti kérdeztétek (2)
  • Receptek (1)

Keresés

Keresés

Sorrendezés

Sorrendezés
Tudástár
Gabonák
A gabonafélék jelentősége táplálkozásunkban
Milyen táplálkozás-élettani jelentősége van a gabonaféléknek?    Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. A cereáliák összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrások is jelentősek. A gabonafélék a pázsitfűfélék családjába tartozó nagy keményítő tartalmú, lisztes szemtermésű növények, közülük ma is a legelterjedtebb a búza. A Földön élő mintegy 300000 növényfajnak csak a töredéke, nagyjából 150 fáj szolgál az emberek és állatok táplálékául. Mindennapi táplálkozásunk 50%-át a kukorica, burgonya, rizs és búza szolgáltatja. A legismertebb kalászos gabonaféléket glutén típusú fehérjéik miatt (a búza glutént, a rozs secalint, az árpa hordeint tartalmaz)...
Megnézem
Tudástár
őszibarack
Őszibarack
Kína középső és északi részein honos. Minőségét a tápanyagtartalma határozza meg, minél sárgább a belseje, annál nagyobb a vitamintartalma. Táplálkozás-élettani jelentősége fogyasztása jó hatással van egészségünkre jelentős az ásványi anyag tartalma, mely az izmok és csontok felépítésében vesz részt sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak magas víztartalmának köszönhetően  kiváló szomjoltó frissítő, üdítő hatású magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést Tápanyagtartalom 100 g termékben Energia: 172 kJ/41 kcal Fehérje: 0,7 g Szénhidrát: 9,0 g Foszfor: 12 mg Kalcium: 5,7 mg Kálium: 183 mg Magnézium: 10 mg B1-vitamin: 20 qg B2-vitamin: 20 qg Folsav: 2,5 qg C-vitamin: 7...
Megnézem
Tudástár
Sütőtök
Sütőtök jelentősége táplálkozásunkban
A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő, igazi vitamin bombának is nevezhetjük. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik.  Legnagyobb termesztő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén található. Táplálkozás-élettani szerepe: télen fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban vitaminok közül kiemelkedik B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma jelentős még a kalcium, cink, mangán és réztartalma is felhasználása sokrétű: készíthetünk belőle köretet, sós és édes süteményeket, krémlevest, salátát, ivólét   Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben: Energia: 336 kJ/80kcal Fehérje: 1,5 g Szénhidrát: 16,5 g Zsír: 0,6 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 40 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 40 qg Folsav: 25 qg Karotin: 4,0 mg C-vitamin:...
Megnézem
Tudástár
Görögdinnye
Görögdinnye jelentősége táplálkozásunkban
  A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk. Szezonja július elejétől szeptember elejéig tart.   Táplálkozás élettani hatása A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító.   Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.   A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a...
Megnézem
Tudástár
Körte
Körte jótékony hatása táplálkozásunkban
A körte az egyik legismertebb mérsékelt égövi gyümölcs. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot biztosít szervezetünk részére. A körte nem gyógynövény, de jelentős  gyógyhatással bír szervezetünkre nézve. Táplálkozás-élettani hatása segíti az emésztést, ugyanis az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrában is fogyasztható naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását magas a vitamin és ásványi anyag tartalma vízhajtó hatású javasolt gyomorpanaszok esetén is bórtartalma növeli a mentális éberséget Tápanyagtartalom 100 g körtében Energia: 218 kJ/ 52 kcal Fehérje: 0,4 g Szénhidrát: 12 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 15,7 mg Kálium: 100 mg Magnézium: 10...
Megnézem
Tudástár
Köles Gluténmenets Gabona
Köles jelentősége
A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelemforrás volt. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma is igen jelentős. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza,...
Megnézem
Tudástár
Sárgadinnye
Sárgadinnye jelentősége táplálkozásunkban
A nyár másik nagy kedvenc gyümölcse a sárgadinnye.A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukortartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek. Táplálkozás-élettani jelentősége hatékony mindenféle lázas és gyulladásos betegségekre meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára fogyasztása javasolt vékony és vastagbél gyulladás esetén is gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti Jótékony hatású sárgadinnyelé  A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával...
Megnézem
Tudástár
Alma2
Alma jótékony hatása
  Az alma a rózsavirágúak családjába tartozó nemzetség. Az alma a gyümölcsök közül az egyik legjelentősebb és legnagyobb mennyiségben termesztett, illetve fogyasztott gyümölcsünk.  "Napi egy alma elfogyasztásával elkerülhetjük az orvost"- tartja a népi mondás. Táplálkozás élettani jelentősége jelentős a rost, sav, vitamin és ásványi anyag tartalma az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon ilyen vegyületek kiemelkedő a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, cink-, mangán, és  C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül az alma pektin tartalma a legmagasabb, jótékony hatással bír emésztésünkre napi két alma elfogyasztásával megelőzhetjük a székrekedés kialakulását frissen préselt almalé kiváló üdítő hatású és kiválasztást fokozó ital...
Megnézem
Tudástár
Cékla2
Cékla jelentősége táplálkozásunkban
A cékla Őshazája a Földközi-tenger vidéke.  Régen levelét használták fel különböző gyógyászati célokra. Zöldségnövényként i.e. 3000 óta ismert. A cékla jelentős vitamin és ásványi anyag forrásunk. Kiemelkedő a B1, B2, B6, foszfor és vastartalma, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint és folsavat is.  Teljesen beérett állapotában, sötét, párás helyen hónapokig is eltartható. Gyógyhatása Magas a kálium és magnézium tartalma Kiváló antioxidáns hatású. Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt és a csontokat. Hatását a legjobban nyersen fejti ki.  Forrás: Dr. Nagy Ernő:...
Megnézem
Tudástár
Egészséges
Vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási referencia értékei
Megnézem
Tudástár
Ribiszke
Ribiszke táplálkozás-élettani hatása
  A ribiszke termésmennyisége a  bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel. • Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet. • Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke. • Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti. • Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb. • A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik. • Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása. • A ribizli olaj...
Megnézem
Tudástár
Szőlőfürt
Szőlő jótékony hatása (Vitis vinifera)
A szőlőfélék a bengevirágúak rendjének egyik családja. A szőlő a legrégebben termesztett kultúrnövényünk. Kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonsága azonos értékű az almával. Táplálkozás-élettani jelentősége táplálkozástani szempontból igen értékes gyümölcs jelentős a vitamin és kalcium tartalma fogyasztását javasolják vesekő,vesegyulladás és epekő esetén jelentős az antioxidáns tartalma a szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes  B1, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma kiemelkedő   Tápanyagtartalom 100 g szőlőben Energia: 328kJ/78kcal Fehérje: 0,6g Szénhidrát: 18,1g Foszfor: 75 mg Kalcium: 28,2g Kálium: 195 mg Magnézium: 14 mg Nátrium: 2,3 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 50 qg Folsav: 5,2 qg C-vitamin: 5 mg Élelmi rost: 5,4 g   Forrás: Dr. Nagy...
Megnézem
Tudástár
Zöldség
Zöldségek és gyümölcsök jelentősége táplálkozásunkban
A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát. Hasznos tanácsok a mindennapokban • Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt Tipp: fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget vagy...
Megnézem
Dietabc Logo.jpg

„Hiszünk a vásárlók teljes körű kiszolgálásában: táplálékallergia szaküzlet, dietetikai tanácsadás, gluténmentes pékség, webáruház, gluténmentes étterem, diétás kávézó.”
Ismerj meg minket.

KAPCSOLAT
DiétABC – P. Geri Kft.
1091 Budapest, Üllői út 149.
Hétfő – Péntek: 07:30 – 18:00
Szombat: 7:30 – 17:00
Telefon (bolt, pékség, rendelés)
+36 1 281 1834
+36 30 394 7032
Telefon (nagyker, webáruház)
+36 1 297 3722
+36 30 529 2388
info@dietabc.hu
INFORMÁCIÓ
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
RÓLUNK
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
Icon-facebook Icon-instagram-1
Arukereso Logo.png
Argep Logo.png
© 2017 - 2025 DiétABC | Minden jog fenntartva.
Webmoments