Ugrás a tartalomhoz
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
  • DiétABC webáruház – mentesbolt
Dietabc Logo 500
Ikon Diabetikus
Fehérjeszegény diéta
Gluténmentes diéta
Reform táplálkozás
Tejcukor mentes diéta
Tejmentes diéta
Tojásmentes diéta
Icon-facebook Icon-instagram-1
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Diabetikus diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Miért fontos az egészségtudatos táplálkozás?
    • Laktózmentes étrend lépésről lépésre – Amit minden laktózérzékenynek tudnia kell
    • Tejmentes diéta
    • Tojásmentes diéta
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Diabetikus diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Miért fontos az egészségtudatos táplálkozás?
    • Laktózmentes étrend lépésről lépésre – Amit minden laktózérzékenynek tudnia kell
    • Tejmentes diéta
    • Tojásmentes diéta
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Diabetikus diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Miért fontos az egészségtudatos táplálkozás?
    • Laktózmentes étrend lépésről lépésre – Amit minden laktózérzékenynek tudnia kell
    • Tejmentes diéta
    • Tojásmentes diéta
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Menü
  • Bemutatkozunk
    • DiétABC
    • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
    • Gluténmentes pékség
    • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Tudástár
  • Diéta típusok
    • Diabetikus diéta
    • Fehérjeszegény diéta
    • Cöliákia- Gluténmentes diéta
    • Miért fontos az egészségtudatos táplálkozás?
    • Laktózmentes étrend lépésről lépésre – Amit minden laktózérzékenynek tudnia kell
    • Tejmentes diéta
    • Tojásmentes diéta
  • Ti kérdeztétek
  • Ajánló
  • Receptek
  • DiétaTipp
Dietabc Logo 500
Icon-facebook Icon-instagram-1
Home / KÖZÖS címkék / ásványi anyag

ásványi anyag

Szűrés tartalom szerint

Szűrés tartalom szerint
  • Összes
  • Tudástár (38)
  • Ti kérdeztétek (7)
  • Receptek (9)

Keresés

Keresés

Sorrendezés

Sorrendezés
Tudástár
Körte
Körte jótékony hatása táplálkozásunkban
A körte az egyik legismertebb mérsékelt égövi gyümölcs. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot biztosít szervezetünk részére. A körte nem gyógynövény, de jelentős  gyógyhatással bír szervezetünkre nézve. Táplálkozás-élettani hatása segíti az emésztést, ugyanis az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrában is fogyasztható naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását magas a vitamin és ásványi anyag tartalma vízhajtó hatású javasolt gyomorpanaszok esetén is bórtartalma növeli a mentális éberséget Tápanyagtartalom 100 g körtében Energia: 218 kJ/ 52 kcal Fehérje: 0,4 g Szénhidrát: 12 g Foszfor: 20 mg Kalcium: 15,7 mg Kálium: 100 mg Magnézium: 10...
Megnézem
Tudástár
Köles Gluténmenets Gabona
Köles jelentősége
A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelemforrás volt. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma is igen jelentős. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza,...
Megnézem
Tudástár
Sárgadinnye
Sárgadinnye jelentősége táplálkozásunkban
A nyár másik nagy kedvenc gyümölcse a sárgadinnye.A sárgadinnye kellemes édes ízét a magas cukortartalmának köszönheti. Ezen kívül, bár nem számottevő, de található még benne rost, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is. A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan nem tekinthető gyógynövénynek. Táplálkozás-élettani jelentősége hatékony mindenféle lázas és gyulladásos betegségekre meghűlés esetén, különösen lázas megbetegedéseknél az A-vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyára fogyasztása javasolt vékony és vastagbél gyulladás esetén is gyomorgörcs esetén jó hatású egy pohár lassan elfogyasztott sárgadinnyelé rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, növeli az ellenálló képességét bőrbetegség esetén a sárgadinnye kiváló gyulladásgátló gyógyhatását magas a béta-karotin tartalmának köszönheti Jótékony hatású sárgadinnyelé  A sárgadinnyelét gyümölcscentrifugával...
Megnézem
Tudástár
Alma2
Alma jótékony hatása
  Az alma a rózsavirágúak családjába tartozó nemzetség. Az alma a gyümölcsök közül az egyik legjelentősebb és legnagyobb mennyiségben termesztett, illetve fogyasztott gyümölcsünk.  "Napi egy alma elfogyasztásával elkerülhetjük az orvost"- tartja a népi mondás. Táplálkozás élettani jelentősége jelentős a rost, sav, vitamin és ásványi anyag tartalma az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon ilyen vegyületek kiemelkedő a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, cink-, mangán, és  C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül az alma pektin tartalma a legmagasabb, jótékony hatással bír emésztésünkre napi két alma elfogyasztásával megelőzhetjük a székrekedés kialakulását frissen préselt almalé kiváló üdítő hatású és kiválasztást fokozó ital...
Megnézem
Tudástár
Cékla2
Cékla jelentősége táplálkozásunkban
A cékla Őshazája a Földközi-tenger vidéke.  Régen levelét használták fel különböző gyógyászati célokra. Zöldségnövényként i.e. 3000 óta ismert. A cékla jelentős vitamin és ásványi anyag forrásunk. Kiemelkedő a B1, B2, B6, foszfor és vastartalma, de tartalmaz C-vitamint, béta-karotint és folsavat is.  Teljesen beérett állapotában, sötét, párás helyen hónapokig is eltartható. Gyógyhatása Magas a kálium és magnézium tartalma Kiváló antioxidáns hatású. Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt és a csontokat. Hatását a legjobban nyersen fejti ki.  Forrás: Dr. Nagy Ernő:...
Megnézem
Tudástár
Egészséges
Vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási referencia értékei
Megnézem
Tudástár
Ribiszke
Ribiszke táplálkozás-élettani hatása
  A ribiszke termésmennyisége a  bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel. • Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet. • Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke. • Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti. • Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb. • A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik. • Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása. • A ribizli olaj...
Megnézem
Tudástár
Szőlőfürt
Szőlő jótékony hatása (Vitis vinifera)
A szőlőfélék a bengevirágúak rendjének egyik családja. A szőlő a legrégebben termesztett kultúrnövényünk. Kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonsága azonos értékű az almával. Táplálkozás-élettani jelentősége táplálkozástani szempontból igen értékes gyümölcs jelentős a vitamin és kalcium tartalma fogyasztását javasolják vesekő,vesegyulladás és epekő esetén jelentős az antioxidáns tartalma a szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes  B1, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma kiemelkedő   Tápanyagtartalom 100 g szőlőben Energia: 328kJ/78kcal Fehérje: 0,6g Szénhidrát: 18,1g Foszfor: 75 mg Kalcium: 28,2g Kálium: 195 mg Magnézium: 14 mg Nátrium: 2,3 mg B1-vitamin: 50 qg B2-vitamin: 50 qg Folsav: 5,2 qg C-vitamin: 5 mg Élelmi rost: 5,4 g   Forrás: Dr. Nagy...
Megnézem
Tudástár
Zöldség
Zöldségek és gyümölcsök jelentősége táplálkozásunkban
A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát. Hasznos tanácsok a mindennapokban • Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt Tipp: fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget vagy...
Megnézem
Tudástár
Gabonák
A gabonafélék jelentősége táplálkozásunkban
Milyen táplálkozás-élettani jelentősége van a gabonaféléknek?    Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. A cereáliák összes energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett mint vitamin-, ásványi anyag és élelmi rostforrások is jelentősek. A gabonafélék a pázsitfűfélék családjába tartozó nagy keményítő tartalmú, lisztes szemtermésű növények, közülük ma is a legelterjedtebb a búza. A Földön élő mintegy 300000 növényfajnak csak a töredéke, nagyjából 150 fáj szolgál az emberek és állatok táplálékául. Mindennapi táplálkozásunk 50%-át a kukorica, burgonya, rizs és búza szolgáltatja. A legismertebb kalászos gabonaféléket glutén típusú fehérjéik miatt (a búza glutént, a rozs secalint, az árpa hordeint tartalmaz)...
Megnézem
A lista végére értünk
Dietabc Logo.jpg

„Hiszünk a vásárlók teljes körű kiszolgálásában: táplálékallergia szaküzlet, dietetikai tanácsadás, gluténmentes pékség, webáruház, gluténmentes étterem, diétás kávézó.”
Ismerj meg minket.

KAPCSOLAT
DiétABC – P. Geri Kft.
1091 Budapest, Üllői út 149.
Hétfő – Péntek: 07:30 – 18:00
Szombat: 7:30 – 17:00
Telefon (bolt, pékség, rendelés)
+36 1 281 1834
+36 30 394 7032
Telefon (nagyker, webáruház)
+36 1 297 3722
+36 30 529 2388
info@dietabc.hu
INFORMÁCIÓ
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
  • Törzsvásárlói regisztráció
  • Partnereink
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Hírlevél feliratkozás
RÓLUNK
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
  • DiétABC
  • Szederinda önkiszolgáló étterem
  • Gluténmentes pékség
  • DiétaCAFÉ kávézó és cukrászda
Icon-facebook Icon-instagram-1
Arukereso Logo.png
Argep Logo.png
© 2017 - 2025 DiétABC | Minden jog fenntartva.
Webmoments